Περίπου το 30% των ατόμων του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία διαταραχή της φωνής κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρά το γεγονός αυτό, οι υπάρχουσες λύσεις είναι είτε επεμβατικές είτε άβολες και υπάρχει η ανάγκη για την ανάπτυξη μιας φορητής, μη επεμβατικής ιατρικής συσκευής ικανής να βοηθήσει τους ασθενείς στην επικοινωνία.
Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε ένα μαλακό μαγνητοελαστικό έμπλαστρο, το οποίο προσκολλάται στο λαιμό και αλλάζει σχήμα, καθώς κινούνται οι μύες του λαιμού που σχετίζονται με την ομιλία, χωρίς να χρειάζεται η λειτουργία των φωνητικών πτυχών. Η κίνηση του επιθέματος ανιχνεύει συγκεκριμένες μυικές κινήσεις και παράγει επίσης ενέργεια επιτρέποντας στη συσκευή να τροφοδοτείται μόνη της. Αυτές οι κινήσεις μετατρέπονται στη συνέχεια σε ηλεκτρικά σήματα και επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει λέξεις και να τις μεταφράζει σε σήματα ομιλίας.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμές σε ασθενείς, η συσκευή θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με διαταραχές της φωνής να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
Δείτε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ