Ο ρυθμός συρρίκνωσης της Όμικρον στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί ανέφερε, κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της πανδημίας λόγω της κακοκαιρίας που ίσως απέτρεψε ορισμένους ανθρώπους από το να πραγματοποιήσουν διαγνωστικά τεστ. Επομένως, ενδεχομένως να υπάρχει μία μικρή υποκαταγραφή των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του για το πέρασμα στο επόμενο μεταπανδημικό στάδιο.
«Βλέποντας, όμως, την εικόνα του κύματος της Όμικρον σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης υπάρχει επιβράδυνση και επιπέδωση της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό και στην Ελλάδα να μπαίνουμε σε αυτό που λέμε στο πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον. Σε αυτό σημείο ελπίζουμε, όπως και οι άλλες χώρες, να περάσουμε σταδιακά τους επόμενους μήνες αργά στο λεγόμενο μεταπανδημικό στάδιο» είπε χαρακτηριστικά.
Μικρή επιδείνωση των θανάτων - Μικρή συρρίκνωση των κρουσμάτων
Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Επικράτεια έδειξε σημεία σταθεροποίησης με μικρή συρρίκνωση της τάξεως του 5%. Όσον αφορά στους θανάτους σημειώθηκε μικρή επιδείνωση της τάξεως του 6%.
Σε ότι αφορά την πίεση στο Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «παραμένει πολύ υψηλή με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες».
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία με COVID έδειξε μείωση της τάξης του 15% ενώ βλέπουμε μία μικρότερη μείωση των εξιτηρίων της τάξης του 9%. Αυτός έχει σαν αποτέλεσμα ο λόγος εισαγωγών εξαγωγών να έχει πέσει κοντά στη μονάδα (1,1).
Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί και άλλοι θάνατοι από Όμικρον πια, κάτι που είναι φυσιολογικό με τον τεράστιο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων