Αυτό το παγκόσμιο κέντρο γνώσης για την παραδοσιακή ιατρική, που υποστηρίζεται από μια επένδυση 250 εκατομμυρίων USD από την κυβέρνηση της Ινδίας, στοχεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της παραδοσιακής ιατρικής από όλο τον κόσμο μέσω της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη.
Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί παραδοσιακή ιατρική. Μέχρι σήμερα, 170 από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν αναφέρει τη χρήση παραδοσιακής ιατρικής και οι κυβερνήσεις τους έχουν ζητήσει την υποστήριξη του ΠΟΥ για τη δημιουργία ενός συνόλου αξιόπιστων στοιχείων και δεδομένων για πρακτικές και προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής.
«Για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η παραδοσιακή ιατρική είναι το πρώτο λιμάνι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αποστολής του ΠΟΥ και αυτό το νέο κέντρο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της δύναμης της επιστήμης για την ενίσχυση της βάσης στοιχείων για την παραδοσιακή ιατρική. Είμαι ευγνώμων στην κυβέρνηση της Ινδίας για την υποστήριξή της και ανυπομονούμε να το κάνουμε με επιτυχία».
Τι είναι η παραδοσιακή ιατρική
Ο όρος παραδοσιακή ιατρική περιγράφει το συνολικό άθροισμα των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των πρακτικών που χρησιμοποίησαν οι αυτόχθονες και διαφορετικοί πολιτισμοί με την πάροδο του χρόνου για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Η απήχησή του περιλαμβάνει αρχαίες πρακτικές όπως ο βελονισμός, η αγιουρβεδική ιατρική και μείγματα βοτάνων καθώς και σύγχρονα φάρμακα.
Αλλά σήμερα, τα εθνικά συστήματα και στρατηγικές υγείας δεν ενσωματώνουν ακόμη πλήρως τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην παραδοσιακή ιατρική, τα διαπιστευμένα μαθήματα, τις εγκαταστάσεις υγείας και τις δαπάνες υγείας.
Η παραδοσιακή ιατρική είναι επίσης ολοένα και πιο σημαντική στον κόσμο της σύγχρονης επιστήμης.
Περίπου το 40% των εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σήμερα προέρχονται από φυσικές ουσίες, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αειφορίας. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη της ασπιρίνης βασίστηκε σε σκευάσματα της παραδοσιακής ιατρικής που χρησιμοποιούν τον φλοιό της ιτιάς, το αντισυλληπτικό χάπι αναπτύχθηκε από τις ρίζες των άγριων φυτών γιαμ και οι θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο βασίστηκαν στη ροδαλή μυρτιά. Η βραβευμένη με Νόμπελ έρευνα για την αρτεμισινίνη για τον έλεγχο της ελονοσίας ξεκίνησε με μια ανασκόπηση των αρχαίων κειμένων της κινεζικής ιατρικής.
https://twitter.com/moayush/status/1507635205099642882
Από τέλη Απρίλη θα ξεκινήσει η λειτουργία του
Το νέο κέντρο του ΠΟΥ θα ιδρυθεί στο Jamnagar του Γκουτζαράτ της Ινδίας. Ενώ το Jamnagar θα λειτουργεί ως κόμβος, το νέο κέντρο σχεδιάζεται για να εμπλακεί και να ωφελήσει όλες τις περιοχές του κόσμου.
Θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης αποδεικτικών στοιχείων για πολιτικές και πρότυπα σχετικά με τις πρακτικές και τα προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής και θα βοηθήσει τις χώρες να την ενσωματώσουν όπως αρμόζει στα συστήματα υγείας τους και να ρυθμίσουν την ποιότητα και την ασφάλειά της για βέλτιστο και βιώσιμο αντίκτυπο.
Το νέο κέντρο εστιάζει σε τέσσερις βασικούς στρατηγικούς τομείς: στοιχεία και μάθηση, δεδομένα και αναλύσεις,βιωσιμότητα και ισότητα και καινοτομία και τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση της συμβολής της παραδοσιακής ιατρικής στην παγκόσμια υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η επιτόπια έναρξη λειτουργίας του νέου παγκόσμιου κέντρου παραδοσιακής ιατρικής του ΠΟΥ στο Jamnagar του Γκουτζαράτ της Ινδίας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου 2022.