Τα παιχνίδια με την θάλασσα συχνά κρύβουν παγίδες και μια μέρα στην παραλία μπορεί να έχει άδοξη κατάληξη εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού αρκετού για να καταστρέψει την διάθεση.
Ποιοι είναι όμως τα πιο κοινά μικροατυχήματα στην παραλία και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;
Ηλιακά εγκαύματα
Είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας που προκύπτει κατά τη διάρκεια μιας μέρας στην παραλία παρά το γεγονός ότι είναι τόσο εύκολο να προληφθεί.
Η προφανής σύσταση των γιατρών για να αποφευχθεί το ενοχλητικό “κάψιμο” είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 13.00-16.00 όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα έντονη.
Προτιμήστε έναν σκιερό χώρο αν θέλετε να περάσετε πολλές ώρες δίπλα στην θάλασσα, λένε οι γιατροί και κάντε συχνή χρήση αντηλιακού με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας.
Τα απλά ηλιακά εγκαύματα μπορούν να ανακουφιστούν σχετικά εύκολα, με την τοπική χρήση μιας μη λιπαρής ενυδατικής κρέμας.
Σε περιπτώσεις ωστόσο που το έγκαυμα είναι σοβαρότερο, με πόνο, εμφάνιση φουσκάλας ή/και πυρετό, τότε θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια προκειμένου να δοθεί πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή αν χρειάζεται.
Τραυματισμοί στο δέρμα
Τα κοψίματα, ιδιαίτερα στο πέλμα των ποδιών, επίσης είναι πολύ συνηθισμένος τραυματισμός στην παραλία, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν βότσαλο και πλάκες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο καθαρό νερό που θα ξεπλύνει την πληγή και η τοπική χρήση κάποιου αντισηπτικού σκευάσματος, αρκούν.
Εξετάστε το τραύμα από κοντά ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει εισχωρήσει κάτω από το δέρμα κάποιο ξένο σώμα όπως ένα πετραδάκι ή ένα αγκάθι.
Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο προσπαθήστε να το αφαιρέσετε.
Σε περιπτώσεις που το κόψιμο είναι βαθύ ή αιμορραγεί επίμονα, επισκεφτείτε το κοντινότερο κέντρο υγείας γιατί υπάρχει περίπτωση να χρειάζονται ράμματα, συχνότερα σε περιπτώσεις που ο τραυματισμός προήλθε από κάποιο σπασμένο γυαλί.
Μέδουσες
Είναι από τους πιο ενοχλητικούς επισκέπτες της παραλίας και η συνάντηση μαζί τους έχει επώδυνο αποτέλεσμα.
Το τσίμπημα της μέδουσας αφήνει πάνω στο δέρμα χιλιάδες μικροσκοπικά “κεντριά” που ονομάζονται νηματοκύστες. Αυτά έχουν την ιδιότητα να απελευθερώνουν τοξίνες ακόμα και όταν έχουμε πια απομακρυνθεί από την μέδουσα.
Τα πλοκάμια αυτά που μένουν κολλημένα στο δέρμα πρέπει να απομακρυνθούν όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί τότε ο ερεθισμός θα μεταφερθεί εκεί.
Οι ειδικοί συστήνουν να ξεπλυθεί η περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό, όχι γλυκό καθώς αυτό θα ενεργοποιήσει κεντριά που δεν έχουν απελευθερώσει τοξίνη.
Η χρήση κορτιζονούχας αλοιφής θα περιορίσει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και θα ανακουφίσει από το τσούξιμο και την φαγούρα. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και η χορήγηση κάποιου αντισταμινικού χαπιού.
Ωστόσο, αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη ή αν εμφανιστούν συμπτώματα αναφυλακτικής αντίδρασης, είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια καθώς μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης.
Αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά και η ζέστη είναι φανατικοί εχθροί. Η κατανάλωση αλκοόλ σε μια μέρα με υψηλή θερμοκρασία μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία, από αφυδάτωση που είναι το πιο συνηθισμένο, μέχρι υπογλυκαιμία ή διαταραχές του καρδιολογικού ρυθμού.
Σε περιπτώσεις κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων η θερμή ατμόσφαιρα δρα επιπλέον επιβαρυντικά επιτείνοντας τις επιπτώσεις της μέθης, ιδιαίτερα αν το αλκοόλ έχει καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τρέξιμο στην άμμο
Αν και φαντάζει ως ο ιδανικός τρόπος άσκησης, το τρέξιμο στην άμμο ξυπόλητοι οδηγεί πολύ συχνά σε τραυματισμούς λόγω πτώσης.
Για να αποφύγετε το διάστρεμμα, τρέξτε σε σταθερή ταχύτητα, στο μέρος της αμμώδους παραλίας που φαίνεται πιο συμπαγές, φορώντας ένα σχετικά ελαφρύ αθλητικού τύπου παπούτσι όπως είναι αυτό του τένις.