Οι G7, οι παγκόσμιοι ηγέτες των πιο πλούσιων κρατών στον πλανήτη έθεσαν το στόχο τερματισμού της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2022. Το ερώτημα είναι αν τα λόγια τους αντακλώνται σε πράξεις. Μέχρι στιγμής, οι G7 έχουν δεσμευτεί για την παραχωρηση 1 δις δόσεων εμβολίων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, εκτιμάται ότι 11 δις δόσεις χρειάζονται για να αυξηθούν τα παγκόσμια επίπεδα ανοσίας σε βαθμό που θα βάλουν ένα τέλος στον SARS-CoV-2.
Ήδη ο μηχανισμός COVAX έχει δείξει πως η διανομή εμβολίων με βάση τις δωρεές μπορούν να αποτελέσουν ένα σχέδιο με «τρύπες». Εάν η χώρα δωρητής ξαφνικά βρεθεί σε ανάγκη για δόσεις, τότε οι δωρεές θα εξαφανιστούν, όπως συνέβη με την Ινδία.
Πολλοί προτείνουν την άρση των πατεντών προκειμένου να μοιραστεί η γνώση για την παραγωγή των εγκεκριμένων εμβολίων COVID. Ωστόσο, πέρα από τις προεκτάσεις που θα έχει μία τέτοια κίνηση για τα κίνητρα των φαρμακευτικών εταιρειών σε περίπτωση μίας νέας υγειονομικής κρίσης, είναι και πρακτικά δύσκολο να έχει άμεσα αποτελέσματα. Ειδικότερα, χρειάζονται χρόνια για να φτιαχτούν οι υποδομές και να εκπαιδευτεί το προσωπικό για την παραγωγή των εμβολίων COVID.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν την ιδέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Κάτι τέτοιο θα συμβεί με το προσωπικό σε δομές φιλοξενίας στη Μ. Βρετανία. Ωστόσο, συνήθως μία τέτοια τακτική φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και δίνει στους αρνητές ένα λόγο να αλλάξουν τη συζήτηση και να στρέψουν το ενδιαφέρον σε πολιτικά θέματα. Επιπλέον, η υποχρεωτικότητα ίσως να είναι περριτή δεδομένου ότι πολλά άτομα που διστάζουν συχνά επηρεάζονται από την μάζα και βλέποντας τον περισσότερο κόσμο να εμβολιάζεται είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν έστω και καθυστερημένα.
Τούτου λεχθέντος, δεν ξεπερνιούνται εύκολα όλοι οι δισταγμοί. Νέα έρευνα εκτιμά ότι έως και το 10% όσων διστάζουν να εμβολιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν το κάνου τόσο για ιδεολογικό λόγο, ή λόγω οποιασδήποτε ανησυχίας για την υγεία τους, αλλά απλώς επειδή έχουν φοβία με τις βελόνες. Αλλά η καλύτερη λύση σε αυτό το σενάριο, υποστηρίζει ο Daniel Freeman, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν είναι να καταστήσεις τα εμβόλια υποχρεωτικά αλλά να επιτεθείς στη βασική αιτία του δισταγμού με δοκιμασμένες θεραπείες για τις φοβίες.