Στην Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει επιβαρυμένο επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου με το βάρος να εστιάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι μέσα στις τελευταίες 20 μέρες διπλασιάστηκαν και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία μέσα στην τελευταία εβδομάδα και παρά την προσθήκη νέων κλινών για COVID-19, η κάλυψη των απλών κλινών έφτασε το 62%. O δείκτης αναπαραγωγής Rt παρουσιάζει αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη και εκτιμάται στο 1,1. Τα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και κατά 7% στην Αττική.
Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Ωστόσο σημαντική αύξηση εμφανίζεται στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Τέλος, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Αν και η αυξητική τάση εμφανίζει μία ήπια πτώση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό.
«Η ματιά μας, λοιπόν, είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται μία καθολική αύξηση των νέων κρουσμάτων. Αύξηση των κρουσμάτων βλέπουμε και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, όπως η Κως, η Νάξος, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Σάμος και η Λέσβος» υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Οι σημαντικότεροι επιδημιολογικοί αριθμοί στην Επικράτεια
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρους κρουσμάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 3 χιλιάδες. Ωστόσο, αυξήθηκαν και τα τεστ με τον ημερήσιο μ.ο να αγγίζει τα 50.000. Όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, αυτός έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και ίσως να εμφανίσει μία μικρή ύφεση από το 6,3% στο 6,1%. Η κ. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι την επόμενη εβδομάδα με τα self test θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, θα βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς και θα έχουμε έγκαιρη απομόνωσή τους και μείωση της διασποράς. Αυτό θα βοηθήσει την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.
Σήμερα συνολικά νοσηλεύονται στην Επικράτεια 5.500 ασθενείς με COVID με ένα μ.ο. ημερήσιων εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα που φτάνει τις 530. Φάνηκε μία πρώτη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα.
Με βάση τις νέες νοσηλείες, συνολικά στην Επικράτεια, ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) είναι γύρω στη μονάδα με λίγο χαμηλότερο αριθμό στη Νότια Ελλάδα. Η πίεση στις ΜΕΘ στην Επικράτεια συνεχίζεται με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID να φτάνει το 85%. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε λίγο παραπάνω από το 4% την περασμένη εβδομάδα.
Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες
Που γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά του ιού
Σύμφωνα με την καθηγήτρια οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Αν ο ιός τρυπήσει στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, μετάδοση υπάρχει και στους εξωτερικούς χώρους κυρίως σε νεαρούς, οι οποίοι δε φοράνε τη μάσκα όταν θα βγουν με τους φίλους τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών παρόλο που τα σχολεία έμεναν κλειστά. Ενδεικτικά σημαντική αύξηση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα κατεγράφη στην Αχαΐα, τα Ιωάννινα, στη Δυτική Αττική, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στη Καρδίτσα, στη Κοζάνη αλλά και στην Αρκαδία.
«Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό. Ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους είτε στα σπίτια είτε σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε σε μαθητές κατά τη διάρκεια του 2ου κύματος, τον Νοέμβριο, έδειξε ότι τα παιδιά του Λυκείου φορούσαν τη μάσκα τους όταν βρίσκονταν στο σχολείο σε ποσοστό 98% αλλά κατά 76% στον ελεύθερο χρόνο τους, στις κοινωνικές τους επαφές εκτός σχολείων» κατέληξε η καθηγήτρια.