Είναι ευρήματα που συνάδουν με αυτά παλιότερων μελετών οι οποίες ήδη έχουν αποδείξει το αποτύπωμα του εργασιακού περιβάλλοντος στην σωματική και ψυχική υγεία.
Η δουλειά μας ανεβάζει την πίεση. Και όχι μόνο μεταφορικά. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of the American Heart Association, κατέληξε ότι όσοι από εμάς εργάζονται νιώθοντας ότι υφίστανται συμπεριφορά διακρίσεων εις βάρος τους, έχουμε 54% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουμε υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με συναδέλφους μας που δεν περιγράφουν τέτοια συμπεριφορά.
Η μελέτη
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 1.246 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ιστορικό υπέρτασης. Ήταν άνδρες και γυναίκες σε περίπου ίσο ποσοστό, με διαφορετικά είδη απασχόλησης και διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης.
Η μελέτη, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για μια περίοδο 8 ετών.
Οι εργαζόμενοι συμπλήρωναν σε τακτικά διαστήματα ερωτηματολόγια στα οποία έδιναν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν αισθάνονταν άδικη μεταχείριση ή αν βίωναν πιο στενή επιτήρηση από τους προϊστάμενους τους σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Επίσης, ερωτήθηκαν για το αν θεωρούσαν πως τυχόν προαγωγές δίνονταν με μη αξιοκρατικά κριτήρια αλλά και το πόσο συχνά είχαν γίνει οι ίδιοι αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων βάση του φύλου ή της καταγωγής τους.
Βάση των απαντήσεων τους, οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες, ανάλογα με τον βαθμό διακρίσεων που οι ίδιοι αισθάνονταν ότι υφίστανται.
Διαβάστε ακόμη=> Αυτό το φρούτο μπορεί να ρυθμίσει την πίεση και να «διώξει» την κατάθλιψη (Έρευνα)
«Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις συσχετίσεις μεταξύ του συστημικού ρατσισμού, των διακρίσεων και των συνεπειών που έχουν στην υγεία. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει συγκεκριμένα τον αντίκτυπο στην υγεία των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, εκεί όπου οι ενήλικες, κατά μέσο όρο, περνούν περισσότερο από το ένα τρίτο του χρόνου τους», δήλωσε ο Dr. Jian Li, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εργασίας και υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding και στη Σχολή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο επιστημονικό στοιχείο που δείχνει ότι οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο των ανθρώπων να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση».
Ποιος είναι ο αντίκτυπος των διακρίσεων εις βάρος μας
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης, είναι ότι ακόμα και μέτριας βαρύτητας διακρίσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 22% έναντι εκείνων που δεν περιγράφουν τέτοιες συνθήκες εργασίας.
«Οι βαθιές επιπτώσεις στην υγεία λόγω διακρίσεων εις βάρος μας είναι αποτέλεσμα μιας οξυμένης αντίδρασης στο στρες» σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Anjali Gowda Ferguson. Τα άτομα μπορούν να βιώσουν συμπτωματολογία τραύματος που ουσιαστικά τοποθετεί το σώμα σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Αυτές οι παρατεταμένες εμπειρίες αγωνίας είναι που πλήττουν την σωματική υγεία, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η Alicia Walf, PhD, ανώτερη λέκτορας στη γνωστική επιστήμη στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στην Τροία της Νέας Υόρκης, περιγράφει τις διακρίσεις ως «χρόνιο ψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η υπέρταση εξάλλου, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι ένα κλινικό σύμπτωμα που συνδέεται με μια σειρά άλλων σοβαρών ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι μεταβολικές διαταραχές και δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς αντιμετωπίζουμε το στρες των εργασιακών διακρίσεων
Η αντιμετώπιση των συνεπειών, δεν είναι εύκολη, παραδέχονται οι ερευνητές. Συχνά το άγχος είναι συνεχές.
Για κάποιους εργαζόμενους, η εργασία εξ αποστάσεως, ίσως αποτελεί μια διέξοδο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της μελέτης, βασιζόμενες στις απαντήσεις που έδωσαν αφροαμερικανοί εργαζόμενοι που υφίσταντο διακρίσεις στον επαγγελματικό τους χώρο λόγω της φυλής τους και εργάστηκαν από τα σπίτια τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Οι μελετητές, επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου στήριξης μέσα στους χώρους εργασίας, όπου θα ενθαρρύνεται η συναδελφική αλληλεγγύη και το αίσθημα της ομάδας, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του άγχους που προκαλείται στους εργαζόμενους όταν νιώθουν διαρκώς υποτιμημένοι και αδικημένοι.