10 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού και ακόμα συνεχίζουμε να μη γνωρίζουμε πολλά για αυτόν τον θανατηφόρο ιό. Αυτό αποτελεί ίσως και το πιο τρομακτικό κομμάτι στη διαχείριση μίας κατάστασης για την οποία δεν έχουμε παρόμοια προηγούμενη εμπειρία.
Ο SARS-CoV-2 είναι τόσο επικίνδυνος γιατί τα σημάδια που αφήνει μπορεί να έχουν διάρκεια και να μην αφορούν μόνο το διάστημα της νόσου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Βρετανίας
Ειδικότερα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αρχικά ευρήματα από μια μελέτη για τη μακροπρόθεσμη επίδραση της COVID-19 διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης δύο έως τρεις μήνες μετά τη μετάδοση του ιού.
Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ανωμαλίες σε πολλαπλά όργανα και πιστεύουν ότι η επίμονη φλεγμονή μπορεί να είναι παράγοντας για τους επιζώντες του COVID-19, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δήλωση.
Ο καθοριστικός ρόλος της παχυσαρκίας στη λοίμωξη COVID-19
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι με αυξητική τάση. Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκόσμιας υγείας. Στις ΗΠΑ 43% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και 25-30% είναι υπέρβαροι. Υπολογίζεται ότι σχεδόν καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστό υπέρβαρων/παχύσαρκων πολιτών κάτω του 20%. Πολλές από τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 50%. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον καθοριστικό ρόλο της παχυσαρκίας στη λοίμωξη COVID-19.
Η εμπειρία των τελευταίων μηνών της πανδημίας COVID-19 υποδεικνύει ότι ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα έχουν χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ωστόσο, ο ρόλος της παχυσαρκίας μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ως επιβαρυντικός παράγοντας για τους ασθενείς με νόσο COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής διατροφολογίας Δρ Barry Popkin και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Βόρεια Καρολίνα στο Chapel Hill πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 75 μελετών από την αγγλόφωνη και κινεζική ιατρική βιβλιογραφία.