Σχετικά με το πότε θα αποδώσει το τωρινό lockdown αναφέρθηκε εκτεταμένα, η κ. Παπαευαγγέλου: «Τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλουν χρόνο. Οι συνάνθρωποι μας που έχασαν τη ζωή τους σήμερα πιθανότατα είχαν νοσήσει μέχρι και ένα μήνα πριν. Το πότε θα δούμε τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να μειώνεται δεν το γνωρίζουμε. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα στο νοσοκομείο ενώ η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες».
Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι η εμπειρία από της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται 15-20 μέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των θανάτων. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα φαίνεται μία μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους θα αποδώσει».
Η ίδια σημείωσε ότι τις πρώτες 7-10 μέρες από το lockdown περιμένουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ και μείωση στους θανάτους.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορονοϊό και η Θεσσαλονίκη
Σχετικά με την κατάσταση του Συστήματος Υγείας την χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμη», καθώς έχουν διπλασιαστεί οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ τις τελευταίες 10 ημέρες. «Η πίεση είναι συνεχής στο Σύστημα Υγείας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε στην κορύφωση του 2ου κύματος» είπε χαρακτηριστικά
Η καθηγήτρια παιδιατρικής, πάντως, εξήγησε ότι δεν παρατηρείται αυξημένη θνητότητα ανά ασθενή, καθώς η αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 -55 ετών. Σημαντικός είναι, πάντως, ο αριθμός ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών «και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, σήμερα «βλέπουμε μία σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται τα μέτρα να αρχίσουν να αποδίδουν». Πρόσθεσε, όμως, ότι επειδή έχουμε αυξημένα κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται αύξηση των νοσηλευόμενων στις επόμενες εβδομάδες.
Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου παρότρυνε τον κόσμο να διαλέξει τους 2-3 ανθρώπους που θα κάνει παρέα στο lockdown, περιορίζοντας έτσι τις υπόλοιπες επαφές του.
Κατέληξε ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε στα χέρια μας 2-3 εμβόλια, επαναλαμβάνοντας ότι έχουμε ήδη ενθαρρυντικά αποτέλεσμα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με εφησυχασμό με πειθαρχία για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού.
O χάρτης των κρουσμάτων
Μετά την ανακοίνωση 3038 νέων κρουσμάτων και 336 διασωληνωμένων , η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η μέση ηλικία των τελευταίων αγγίζει τα 65 έτη. Όσον αφορά τον σημερινό επιδημιολογικό χάρτη παρέθεσε τα εξής νούμερα:
ΠΕ. Αττικής: 697 κρούσματα
Π.Ε. Θεσσαλονίκης: 725 κρούσματα
Π.Ε Λάρισας: 197 κρούσματα
Π.Ε.Πέλλας:148 κρούσματα
Π.Ε. Μαγνησία: 103 κρούσματα
Ανησυχητική είναι η εικόνα σε περιοχές που δεν έχουμε συναντήσει ξανά αυξημένα κρούσματα, όπως η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και Κρήτη. «Πιθανώς η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να οφείλεται στη συγκομιδή ελιάς» εξήγησε.