Στην περσινή σχολική χρονιά, οι τάξεις έκλειναν μετά το πρώτο κρούσμα με στόχο τον περιορισμό από τα παιδιά στους γονείς και στους παππούδες. Αντίθετα με ό,τι ίσχυε πέρσι τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν λόγω ενός κρούσματος και θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο διασπορά του ιού στα σχολεία
«Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων αλλάζει ριζικά» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει για 2 λόγους:
- Διαθεσιμότητα εμβολίων
- Σημαντική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού έχει αυξήσει την προστασία. «Άρα δε δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών για τη διάσωση των μεγαλύτερων» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, τα self test θa συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς καθώς έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς και τους προσυπτωματικούς. Γι αυτό το λόγο, θα είναι υποχρεωτικά τα 2 self test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους μαθητές. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα υποβάλλονται σε self τεστ μόνο αν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος. Παράλληλα, δε θα εγκαταλειφθεί η χρήση μάσκας, η τήρηση της υγιεινής χεριών και άλλα μέτρα.
Πρόβλεψη για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά
H κ. Παπαευαγγέλου πρόβλεψε την αύξηση των κρουσμάτων αρχικά αλλά εξήγησε ότι αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
«Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, λόγω του ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», είπε στη συνέχεια.
Η κ. Παπαευαγγέλου προκειμένου να τεκμηριώσει την αξία της χρήσης της μάσκας σε συνδυασμό με τα διαγνωστικά τεστ για τη λειτουργία των σχολείων παρέθεσε τα στοιχεία μελέτης. Σύμφωνα με αυτήν ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της Δέλτα η χρήση μάσκας με ταυτόχρονη αξιοποίηση του διαγνωστικού ελέγχου μπορεί να μειώσει τη διασπορά κατά 85%.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 25% των μαθητών του Λυκείου και πάνω από το 10% των μαθητών Γυμνασίου.