«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και να παραδώσει τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό. Το ένα φάρμακο, όμως, που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία είναι ένα που δεν μπορεί να παραδώσει ο ΠΟΥ- η ειρήνη. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει το πόλεμο» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.
Αυτός ο πόλεμος αύξησε την ανάγκη για υγειονομική φροντίδα ενώ μείωσε την ικανότητα του συστήματος να παράσχει υπηρεσίες, ειδικά σε περιοχής ενεργούς ένοπλης διαμάχης. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, έχουν επιβεβαιωθεί 269 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 76 ατόμων και τραυμάτισαν 59.
«Αυτές οι επιθέσεις δε δικαιολογούνται και πρέπει να εξεταστούν. Κανείς επαγγελματίας υγείας δεν πρέπει να παράσχει τις υπηρεσίες του υπό την απειλή όπλων αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους νοσηλευτές, τους οδηγούς ασθενοφόρων, τους γιατρούς και τις ιατρικές ομάδες στην Ουκρανία» σχολίασε δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Κάποιες εγκαταστάσεις υγείας έχουν καταστραφεί ενώ άλλες έχουν κατακλυστεί από άτομα που αναζητούν περίθαλψη των τραυμάτων τους. Ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει κόμβους σε περιοχές κοντά στις συγκρούσεις, όπως το Ντνίπρο, για να φτάσει γρήγορα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη.
O πόλεμος αφήνει το στίγμα του στις ψυχές των Ουκρανών
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μαζική αύξηση της ψυχολογικής ζημιάς και δυσφορίας. Σε όλη τη χώρα, οι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν ότι το πιο κοινό αίτημα τώρα είναι η βοήθεια για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του άγχους, της θλίψης και του ψυχολογικού πόνου. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με το γραφείο της Olena Zelenska, Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας για την ανάπτυξη ενός πανεθνικού προγράμματος ψυχικής υγείας προσβάσιμο από όλους.
Μια άλλη σημαντική ανάγκη είναι η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χειρουργικής επέμβασης πολεμικού τραύματος, των μαζικών απωλειών, των εγκαυμάτων και της έκθεσης σε χημικά. Από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1300 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε αυτά τα θέματα.
Μαζί με αυτό, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με το Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Ουκρανίας για την ενίσχυση της επιτήρησης ασθενειών και της εργαστηριακής διάγνωσης, και με τις τοπικές αρχές για τη δημιουργία εκ νέου προγραμμάτων εμβολιασμού και βασικών υπηρεσιών υγείας. Για να συμπληρώσει το σύστημα υγείας, ο ΠΟΥ συνεργάζεται επίσης με περισσότερες από 40 ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.