«Βρήκαμε ότι η COVID-19 έχει αυξήσει τα υγειονομικά απόβλητα σε εγκαταστάσεις έως και 10 φορές», ανέφερε η τεχνική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάγκι Μοντγκόμερι.
Οι κίνδυνοι από τα απόβλητα
Το υλικό πιθανώς εκθέτει τους υγειονομικούς σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, ανέφερε η έκθεση.
Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για τις επηρεασμένες κοινότητες ήταν η μόλυνση του αέρα που προκλήθηκε από την καύση αποβλήτων σε ανεπαρκώς υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν στην απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Το δημοσίευμα καλεί για μεταρρυθμίσεις και επένδυση μέσω της μείωσης της χρήσης συσκευασιών και της χρήσης προστατευτικών εργαλείων από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα υλικά.
Τεράστιος όγκος αποβλήτων
Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι περίπου 87.000 τόνοι προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE) ή το αντίστοιχο του βάρους πολλών εκατοντάδων μπλε φαλαινών, έχει παραγγελθεί μέσω μιας πύλης του ΟΗΕ μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 , το περισσότερο από το οποίο έχει καταλήξει ως απόβλητο.
Η έκθεση αναφέρει επίσης περίπου 140 εκατομμύρια διαγνωστικών κιτ με δυνατότητα παραγωγής 2.600 τόνων κυρίως πλαστικών απορριμμάτων και αρκετών χημικών αποβλήτων για να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας Ολυμπιακής πισίνας.
Επιπλέον, εκτιμά ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν παραγάγει επιπλέον 144.000 τόνους αποβλήτων με τη μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συριγγών, βελόνων και κιβωτίων ασφαλείας.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης δεν ήταν εξοπλισμένες για να χειρίζονται τα υπάρχοντα φορτία αποβλήτων, δήλωσε ο ΠΟΥ. Αυτό έφτανε μέχρι και το 60% στις φτωχές χώρες, ανέφερε.
ΠΗΓΗ: Reuters