Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και της Σουηδίας και θα δώσουν εμβόλια στο COVAX αφού εμβολιάσουν τους πληθυσμούς που έχουν προτεραιότητα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ελλείματος εμβολιασμού στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εγκρίνει εμβόλια για χρήση σε εφήβους τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ουάσινγκτον σχετικά με την κατανομή των δόσεων.
«Καταλαβαίνω γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, αλλά τώρα τους παροτρύνω να το επανεξετάσουν και αντ΄αυτού να δωρίσουν εμβόλια στον COVAX», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγέσους, σε μια τηλεδιάσκεψη στη Γενεύη.
Ο COVAX, ο οποίος έχει παραδώσει περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής, έχει δυσκολευτεί να επιτύχει τους στόχους εφοδιασμού εν μέρει εξαιτίας των περιορισμών των ινδικών εξαγωγών στο εμβόλιο της AstraZeneca λόγω της αυξανόμενης επιδημίας. Μέχρι στιγμής, περίπου 1,26 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Η «μαύρη» πρόβλεψη του επικεφαλής του ΠΟΥ
Ο Τέντρος είπε επίσης ότι το δεύτερο έτος της πανδημίας αναμένεται να είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο, με την Ινδία να αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού μέσω της τεράστιας υπαίθρου της Ινδίας την Παρασκευή, καθώς ο επίσημος αριθμός μολύνσεων της χώρας ξεπέρασε τα 24 εκατομμύρια και πάνω από 4.000 άνθρωποι πέθαναν για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Περισσότεροι από 160,71 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό παγκοσμίως και σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Reuters. Έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές από τότε που τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ συνέστησαν η άρση μέτρων να γίνεται με προσοχή. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και θα μπορούσαν να αποφύγουν τη χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη.
«Πολύ λίγες χώρες βρίσκονται στο σημείο όπου μπορούν να εγκαταλείψουν αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Soumya Swaminathan.
ΠΗΓΗ: Euractiv