Οι ειδικοί διαπίστωσαν κρίσιμα ελαττώματα στην παγκόσμια ανταπόκριση στις αρχές του 2020 - συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης, της μη επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών και ενός ολόκληρου «χαμένου μήνα», σε μία περίοδο που οι χώρες δεν έλαβαν σοβαρά τις προειδοποιήσεις και άφησαν τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα σε καταστροφική πανδημία.
Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, ο ΠΟΥ πρέπει να έχει την εξουσία να στέλνει ερευνητές γρήγορα για να εντοπίσουν νέες εξάρσεις ασθενειών και να δημοσιεύσουν τα πλήρη ευρήματά τους χωρίς καθυστέρηση.
«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε έναν εξουσιοδοτημένο ΠΟΥ», δήλωσε η συμπρόεδρος της επιτροπής και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ στους δημοσιογράφους για την έναρξη της έκθεσης «COVID-19: Make It the Last Pandemic»
Η πρόεδρος Ellen Johnson Sirleaf, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, δήλωσε: «Ζητούμε ένα νέο σύστημα επιτήρησης και προειδοποίησης που θα βασίζεται στη διαφάνεια και θα επιτρέπει στον ΠΟΥ να δημοσιεύει πληροφορίες αμέσως».
Οι υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν τα ευρήματα κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ στις 24 Μαΐου. Οι διπλωμάτες λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διευθύνει προσπάθειες μεταρρύθμισης στον οργανισμό του ΟΗΕ που θα χρειαστούν χρόνο.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη μας για να συζητήσουμε τις συστάσεις αυτού του πάνελ και τις άλλες επιτροπές για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο ΠΟΥ και ένα υγιέστερο, ασφαλέστερο και πιο δίκαιο μέλλον για όλους μας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος ΆντανομΓκαμπέυσους.
Ένας κρίσιμος χαμένος μήνας
Κοιτώντας πίσω στις πρώτες μέρες της πανδημίας, οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι Κινέζοι γιατροί είχαν αναφέρει περιπτώσεις ασυνήθιστης πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019. Ο ΠΟΥ πήρε αναφορές από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων της Ταϊβάν και άλλα. Αλλά όταν η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ συνεδρίασε στις 22 Ιανουαρίου, δεν διακήρυξε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Η δήλωση αυτή δεν υποβλήθηκε παρά οκτώ ημέρες αργότερα, και κόστισε κρίσιμο χρόνο.
Η επιτροπή, ενεργώντας βάσει των Διεθνών Κανονισμών Υγείας της ΠΟΥ, αρνήθηκε επίσης να εγκρίνει τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα είχαν επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτές οι οδηγίες πρέπει να αλλάξουν.
Οι κυβερνήσεις, εν τω μεταξύ, δεν κατάλαβαν ότι η δήλωση έκτακτης ανάγκης ήταν ο «δυνατότερος συναγερμός» του ΠΟΥ, ανέφεραν οι ειδικοί. «Είναι φανερό για την Ομάδα ότι ο Φεβρουάριος 2020 ήταν ένας χαμένος μήνας, όταν θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας και την πρόληψη της πανδημίας».
ΠΗΓΗ: Reuters