O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες (30/3) ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο στρατηγικής προετοιμασίας και ετοιμότητας για την απάντηση στην COVID-19.
Πρόκειται για το τρίτο στρατηγικό πλάνο που σχεδιάζει ο ΠΟΥ για την COVID-19. Περιλαμβάνει τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο 2022 και τον τρόπο απάντησης.
«Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ελέγξουμε την πανδημία» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.
Τα τρία σενάρια εξέλιξης της COVID-19
Το πιθανότερο σενάριο με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται αλλά η σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί θα μειώνεται με το χρόνο, καθώς αυξάνεται η ανοσία λόγω του εμβολιασμού και των μολύνσεων.
«Περιοδικά ξεσπάσματα σε κρούσματα και θανάτους ίσως συμβούν καθώς φθίνει η ανοσία. Αυτό ίσως απαιτήσει ενισχυτικούς εμβολιασμούς για ευάλωτους πληθυσμούς», συμπλήρωσε ο κ. Γκεμπρεγέσους.
Στο καλύτερο σενάριο ίσως δούμε λιγότερα σοβαρά στελέχη να αναδύονται. Σε αυτήν την περίπτωση, δε θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ή νέες μορφές εμβολίων.
Στο χειρότερο σενάριο, ένα πιο μολυσματικό και μεταδοτικό στέλεχος θα αναδυθεί. Απέναντι σε αυτήν την απειλή, η προστασία των ατόμων έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου είτε από προηγούμενο εμβολιασμό η νόσηση, θα φθίνει γρήγορα.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα χρειαστεί να αλλάξουν σημαντικά τα τωρινά εμβόλια και να διασφαλιστεί η πρόσβαση τους στα πιο ευάλωτα άτομα.
https://twitter.com/DrTedros/status/1509280389369577486
Ο κ. Γκεμπρεγέσους τονίζει ότι θα χρειαστεί οι χώρες να επενδύσουν σε πέντε τομείς.
- Στην παρακολούθηση και στα εργαστήρια.
- Στους εμβολιασμούς, στη δημόσια υγεία και σε κοινωνικά μέτρα.
- Στην κλινική φροντίδα για την COVID-19 και σε ανθεκτικά συστήματα υγείας.
- Στην έρευνα και την ανάπτυξη και την ίση πρόσβαση σε εργαλεία και προμήθειες.
- Στο συντονισμό, καθώς η απάντηση μεταβαίνει από μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη διαχείριση μίας μακροπρόθεσμης διαχείρισης της ασθένειας.
«Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για να ελέγξουμε την πανδημία. Μπορούμε να αποτρέψουμε την μετάδοση με τις μάσκες, τις αποστάσεις, την υγιεινή των χεριών και τον αερισμό και μπορούμε να σώσουμε ζωές διασφαλίζοντας ότι άπαντες έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια» κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.