Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά, υποστηρίζει ότι όταν αντιμετωπίζουμε μία λοίμωξη με ήπιο πυρετόδεν θα πρέπει να καταφεύγουμε γρήγορα στη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.
Στη μελέτη που έκανε η επιστημονική ομάδα εξετάζοντας πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι ο χαμηλός-μέτριος πυρετός βοηθά στην ταχύτερη αντιμετώπιση της λοίμωξης, η οποία γίνεται μέσω ρύθμισης της φλεγμονής και της επιδιόρθωσης των βλαβών στους ιστούς.
Ο μέτριος πυρετός συνήθως υποχωρεί από μόνος του, που σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να ρυθμίσει την εμφάνιση και τον περιορισμό του χωρίς να χορηγήσουμε φάρμακα, όπως εξήγησε η ομάδα. Προφανώς, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους εθελοντές, ωστόσο οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι οι μηχανισμοί του πυρετού είναι παρόμοιοι στα πειραματόζωα που εξετάστηκαν, επομένως το πιο πιθανό είναι ότι θα επαληθευτούν και στον άνθρωπο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε άμεσα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λίγα δέκατα, όπως εξήγησε η ομάδα της μελέτης.
«Ναι μεν τα φάρμακα θα περιορίσουν τη δυσφορία που προκαλεί ο πυρετός, ωστόσο παράλληλα θα περιορίσουν και τα οφέλη που προσφέρει αυτός ο φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.
Η παρούσα μελέτη αποκάλυψε διάφορους μηχανισμούς του πυρετού οι οποίοι είναι παρόμοιοι σε όλο το ζωικό βασίλειο εδώ και περίπου 550 εκατομμύρια χρόνια. «Κάθε ζώο που εξετάσαμε έχει την απόκριση που εξετάσαμε σε μία λοίμωξη», εξήγησαν οι επιστήμονες της μελέτης.
Στα πλαίσια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες μόλυναν ένα πληθυσμό ψαριών με ένα συγκεκριμένο βακτήριο και ακολούθως παρακολούθησαν την πορεία τους χρησιμοποιώντας αλγορίθμους μηχανικής μάθησης. Τα ψάρια παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που παρατηρούνται στους ανθρώπους με πυρετό, δηλαδή αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, καθώς και μειωμένη κινητικότητα. Τα συμπτώματα αυτά συνδέθηκαν με συγκεκριμένους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος στα πειραματόζωα.
Από τις παρατηρήσεις της ομάδας διαπιστώθηκε ότι ο πυρετός είναι ένας μηχανισμός άμυνας που ρυθμίζει διάφορες δράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει την ικανότητα τόσο να τις ενεργοποιεί όσο και να τις περιορίζει.
Τελικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα που εκδήλωσαν πυρετό κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη σε 7 ημέρες, ενώ στα ζώα που χορηγήθηκαν αντιπυρετικά, η λοίμωξη είχε διπλάσια διάρκεια. Στην πρώτη ομάδα, ο πυρετός βοήθησε επίσης στη ρύθμιση της φλεγμονής και την επιδιόρθωση των βλαβών στους ιστούς.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο επόμενος στόχος είναι να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους στον άνθρωπο, εξερευνώντας παράλληλα πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας χωρίς να εμποδίζουμε τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: pathologia