Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα μετά τις πυρκαγιές στην τηλεόραση.
«Προφανώς μία φωτιά είναι μία συνολική τραγωδία, και για το πράσινο που καίγεται, και για τα σπίτια, ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», δήλωσε στο Mega.
Όσο αφορά στις συνέπειες που έχει μία πυρκαγιά, είναι τελείως διαφορετικό, αυτός που επιχειρεί στο πεδίο και έρχεται αντιμέτωπος με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εκεί μπορεί να πάθει θερμικό έγκαυμα όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά από την εισπνοή, και τελείως άλλες οι συνέπειες από αυτόν που είναι πιο μακριά, και υπάρχει ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια», ανέφερε αρχικά Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Πλέον όλοι έχουμε κάποια μέτρα προστασίας, μας έμειναν οι μάσκες από τον κορονοϊό, ως εκ τούτου, εάν φορέσουμε μία μάσκα υψηλής προστασίας, εάν έχουμε ή δύο απλές χειρουργικές μάσκες, είναι κάτι που σχεδόν μόνο το 10% των σωματιδίων μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μας.
Αυτές οι μάσκες έχουν φτιαχτεί για να μας προστατεύουν από τα αιωρούμενα σωματίδια, είναι επαγγελματικής χρήσεως», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιο ευαίσθητοι, ή κάποιοι που έχουν διάφορες πνευμονοπάθειες. Πρέπει άμεσα αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους και να προσέχουν πάρα πολύ, και να πάρουν οδηγίες.
Πολλοί συμπολίτες μας που είναι ασθενείς, έχουν το καλοκαίρι την κακή συνήθεια, χωρίς την σύσταση του πνευμονολόγου τους να διακόπτουν την αγωγή για καλοκαιρινές διακοπές.
Αυτοί πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου την αγωγή τους, να μιλήσουν με τον γιατρό τους και ενδεχομένως να εντατικοποιήσουν την αγωγή τους, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Οι περισσότεροι θα πρέπει να διαθέτουν μάσκες. Οι πυροσβέστες μας είναι προφανώς πιο προετοιμασμένοι γι’ αυτά τα περιστατικά. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ως άνθρωποι», κατέληξε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.