Η πανδημία συνεισέφερε σε ακόμη 90 χιλιάδες εφαρμογές, οι οποίες παρουσιάστηκαν το 2020. 250 δηλαδή ημερησίως κατά μέσο όρο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον αναδυόμενο αριθμό και τη λειτουργικότητα φορητών συσκευών «παρέχει αποδείξεις σχετικά με την επιταχυνόμενη καινοτομία της ψηφιακής υγείας» σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Ανθρώπινων Δεδομένων της IQVIA.
Πολλές από τις νέες εφαρμογές στοχεύουν στη γενική ευημερία και ευεξία. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα εργαλεία εμφανίζονται που σκοπεύουν να βοηθήσουν ασθενείς με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι εφαρμογές για τη ψυχική υγεία, τον διαβήτη και καρδιαγγειακές ασθένειες και αποτελούν περίπου το 50% αυτών των εφαρμογών.
Οι εφαρμογές για τη διαχείριση ασθενειών υπολογίζονται ότι συνιστούν το 46% των πιο ευρέως χρησιμοποιημένων εφαρμογών ψηφιακής υγείας το 2020, ένα ποσοστό που έφτανε μόλις στο 28% το 2015.
Απομένει μια προσανατολισμένη στον καταναλωτή αγορά φορητών συσκευών, με το 55% αυτών να επικεντρώνονται ακόμα στην δραστηριότητα και στην ευεξία. Ωστόσο, μία νέα γενιά μία αναπτυγμένων συσκευών επιτρέπει εργαλεία να αναπτυχθούν «που προσφέρουν σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα της υγείας» αναφέρει η IQVIA.
Η IQVIA εντόπισε επίσης 438 μελέτες σκοπιμότητας που εξέτασαν 933 διακριτούς βιοδείκτες πέρυσι και 96 δοκιμές που χρησιμοποίησαν ψηφιακούς βιοδείκτες ως τελικά σημεία, καθώς τα εργαλεία ψηφιακής υγείας εξακολουθούν να εισάγονται στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων. Έχει αυξηθεί η χρήση αισθητήρων και ψηφιακών βιοδεικτών σε κλινικές δοκιμές φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών συσκευών που επέτρεψε τη διεξαγωγή περισσότερων μελετών με εικονικό ή αποκεντρωμένο τρόπο.