Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού οι δηλώσεις του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιείχαν μία αλαζονεία σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η υποτίμηση του COVID 19 αποδείχθηκε μία εσφαλμένη προσέγγιση για κάθε χώρα που υιοθέτησε παρόμοια στάση. Τις επιπτώσεις αυτής της τακτικής βιώνει η Αμερική μετρώντας τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο (164 χιλιάδες). Παράλληλα, 3170 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Πριν λίγες μέρες μόνο, ο Τραμπ αποφάσισε να επεκτείνει τις οδηγίες για κοινωνική απόσταση μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 12 διαφορετικά στατιστικά μοντέλα.
Το δυσάρεστο για τις ΗΠΑ είναι ότι ένα μαθηματικό μοντέλο προέβλεψε σοβαρή αύξηση των θανάτων μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τη γιατρό και συντονίστρια για την κρίση του ιού στον Λευκό Οίκο, Ντέμπορα Μπιρξ οι προβλέψεις είναι άκρως αποθαρρυντικές.
«Η ανάλυση που είναι δημόσια διαθέσιμη, σκιαγραφεί μία δυσοίωνη εικόνα αναφορικά με το όσα θα έρθουν στη χώρα, ακόμα και με την ενεργοποίηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης. Εκτιμάει ότι παραπάνω από 2 χιλιάδες άτομα ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους κάθε μέρα στις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του Απρίλη. Τότε, αναμένεται ο ιός να φτάσει στην κορύφωση του. Το μοντέλο ενημερώνεται σε τακτική βάση και προβλέπει ότι 224.000 νοσοκομειακά κρεβάτια- 61.000 περισσότερα από όσα θα έχουμε- θα χρειαστούν μέχρι τις 15 Απριλίου, όταν και η χώρα θα χρειαστεί το μέγιστο που μπορεί σε υγειονομικό υλικό».
Η Μπιρξ προσθέτει ότι ακόμα και αν τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης μέχρι τον Μάιο, εκτιμάται ότι τον Αύγουστο περίπου 82 χιλιάδες άτομα θα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ. Υπάρχει φόβος, πάντως, ότι το νούμερο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν ικανοποιηθούν οι τεράστιες ανάγκες για υγειονομικό υλικό
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τα συγκεκριμένα δεδομένα βασίζονται σε νούμερα από την Ιταλία, την Κίνα και την Αμερική ενώ χρησιμοποιεί εμπειρίες του παρελθόντος για να προβλέψει το μέλλον.
Ένας εκ των κορυφαίων λοιμοξιολόγων στην Αμερική, δρ. Άντονι Φάουτσι, υποστήριξε, πάντως, ότι κανένα μοντέλο πρόβλεψης δεν είναι τέλειο: «Δε θέλω να μείνουμε σε αυτό. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε μία πρόβλεψη όταν πρόκειται για ένα τόσο ευέλικτο ιό που εύκολα μπορείς να κάνεις λάθος και να παραπλανήσεις τον κόσμο».