Ειδικότερα, έχει προσθέσει στην λίστα παρακολούθησης την υποπαραλλαγή ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα αδερφικά στελέχη του αρχικού στελέχους της Όμικρον ΒΑ.1. Ήδη παρακολουθεί το ΒΑ.1 και ΒΑ.2 - που είναι τώρα το κυρίαρχο -καθώς και το ΒΑ.1.1 και το ΒΑ.3.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ξεκίνησε την παρακολούθησή τους λόγω των «πρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την κατανόηση του αντίκτυπου στην προοπτική ανοσιακής διαφυγής».
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς αλλά μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητα τους για διασπορά η αποφυγή της προηγούμενης ανοσίας από εμβολιασμό ή μόλυνση, ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν.
Για παράδειγμα, η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 συνιστά τώρα σχεδόν το 94% όλων των γονιδιωματικών αναλυθέντων κρουσμάτων και είναι πιο μεταδοτική από τα συγγενικά της στελέχη. Ωστόσο, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλεί σοβαρή νόσο.
Ελάχιστα κρούσματα με ΒΑ.4 και ΒΑ.5
Μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις της παραλλαγής BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η BA.4 βρέθηκε στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.
Όλα τα κρούσματα BA.5 βρίσκονταν στη Νότια Αφρική μέχρι την περασμένη εβδομάδα, αλλά τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα δήλωσε ότι είχε εντοπίσει τέσσερα κρούσματα BA.4 και BA.5, όλα μεταξύ ατόμων ηλικίας 30 έως 50 ετών που ήταν πλήρως εμβολιασμένα και παρουσίασαν ήπια συμπτώματα.