Τα μέτρα θωράκισης της χώρας από την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, που εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα, εξετάζουν αυτή την ώρα σε ευρεία σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Τα κρούσματα από τον ιό στην Κίνα ανέρχονται πλέον στα 291 και οι νεκροί στους 6, με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας να επιβεβαιώνει και επισήμως ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μόνο στις 20 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα.
Το συναγερμό σήμανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι ο νέος ιός πιθανόν να διασχίσει τα σύνορα της Κίνας τις επόμενες ημέρες κιόλας. Άλλωστε, ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει πως τα λοιμώδη νοσήματα δεν «αναγνωρίζουν» σύνορα. Απόδειξη αυτού είναι πως τα πρώτα κρούσματα εκτός Κίνας δεν άργησαν να καταγραφούν σε χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταΐλάνδη. Τελευταία περίπτωση αφορά μια γυναίκα από την Ταϊβάν, η οποία εργαζόταν στη Wuhan, το «σημείο μηδέν» της επιδημίας. Η Ταϊβάν έχει διαθέσει περισσότερα από 1000 κρεβάτια σε μονάδες απομόνωσης για πιθανή μεγαλύτερη διασπορά του ιού.
Τα συμπτώματα του κοροναϊού περιλαμβάνουν πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα και βήχα. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις η λοίμωξη προκαλεί πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.
Οι κινεζικές αρχές διαπίστωσαν πως πρόκειται για νέο κοροναϊό, αποκλείοντας πως πρόκειται για SARS-CoV, MERS-CoV, γρίπη, γρίπη των πτηνών, αδενοϊός ή άλλα κοινά αναπνευστικά παθογόνα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.
Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως προκαλεί στις υγειονομικές αρχές της Κίνας αλλά και διεθνώς, η επερχόμενη εορταστική περίοδος της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδέψουν εντός της χώρας αλλά και διεθνώς. Σύμφωνα με το BBC, ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό δημόσιας υγείας για τον ιό, όπως είχε κάνει με τη γρίπη των χοίρων και τον Έμπολα. Αν αυτό συμβεί τότε θα συνοδευτεί από έκκληση για διεθνή συντονισμένη αντίδραση στην επιδημία.