Στα γάντια μπορούν να βρουν...θαλπωρή τέσσερις φορές περισσότερα μικρόβια από ό,τι σ' ένα κάθισμα τουαλέτας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακόμα και για γαστρεντερίτιδες!
Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε για λογαριασμό εταιρείας καθαρισμού και εγκαταστάσεων τουαλέτας στη Βρετανία, κατά την οποία εξετάστηκε το εσωτερικό και το εξωτερικό 50 ζευγαριών γαντιών.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι περισσότερα από τα μισά από αυτά παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα επιβλαβών βακτηρίων, με τα γάντια ποδηλασίας να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Στην πραγματικότητα, πολλά επιχρίσματα ξεπέρασαν κατά 58% αυτό που οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής θεωρούν ότι είναι εντός του φυσιολογικού εύρους βιολογικής μόλυνσης.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε μια ποικιλία γαντιών, συμπεριλαμβανομένων μάλλινων, δερμάτινων, σουέτ γαντιών, αλλά και γαντιών και γαντιών ποδηλασίας.
Η κατάταξη σε επίπεδο μικροβιακού φορτίου έφερε όπως ήδη αναφέραμε τα γάντια ποδηλασίας πρώτα, ενώ ακολούθησαν τα μάλλινα γάντια ενώ τρίτα ήρθαν τα σουέντ.
Συνολικά, περισσότερα από τα μισά αντικείμενα που εξετάστηκαν κατέγραψαν ένδειξη άνω των 500 μονάδων βιολογικού υλικού, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο μόλυνσης, ενώ ορισμένα από αυτά ξεπέρασαν ακόμη και τις 4.000 μονάδες.
Για το πλαίσιο, μια μελέτη του 2012 από τους ίδιους ερευνητές αποκάλυψε ότι το μέσο κάθισμα τουαλέτας περιέχει περίπου 220 μονάδες - κάτι που θεωρείται από τους ειδικούς εντός του φυσιολογικού εύρους (μεταξύ 200 και 500) μόλυνσης.
"Αξίζει να θυμόμαστε ότι τα γάντια μπορούν να έρθουν σε επαφή με πολλά πιθανά σημεία μόλυνσης - από το κράτημα των χειρολαβών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το άνοιγμα των πορτών, μέχρι τη χρήση ενός τηλεφώνου ή τη μεταφορά σακουλών με ψώνια' , δήλωσε ο Jamie Woodhall, υπεύθυνος τεχνικών και καινοτομιών της Initial Washroom Hygiene, της εταιρείας για την οποία διεξήχθη η μελέτη.
'Το εσωτερικό των γαντιών μπορεί επίσης να μολυνθεί εάν τα φορέσουμε με άπλυτα χέρια', πρόσθεσε.
Πλύσιμο των χεριών με ή χωρίς γάντια
Τα αποτελέσματα ώθησαν τους ερευνητές να παροτρύνουν τους Βρετανούς να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά τη χρήση γαντιών για να προστατευτούν από το να κολλήσουν ενοχλητικές λοιμώξεις.
Ο κ. Woodhall πρότεινε επίσης το τακτικό πλύσιμο των γαντιών.
Πρόσθεσε ότι το 80% των λοιμώξεων μεταδίδεται μέσω των χεριών και το απλό πλύσιμο των χεριών παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την πρόληψη της εξάπλωσης των ιών.
Έρευνα έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πόσο εύκολο είναι να εξακολουθεί κανείς να μαζεύει μικρόβια όταν φοράει μάλλινα γάντια.
Μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection αποκάλυψε ότι τα λαστιχένια γάντια μείωσαν σημαντικά τη μόλυνση από βακτήρια E.coli κατά το χειρισμό ωμού κρέατος σε σύγκριση με τα μάλλινα γάντια.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μάλλινα γάντια μείωναν μόνο σε μικρό βαθμό την εξάπλωση του βακτηρίου E.coli σε σύγκριση με το χειρισμό ωμού κρέατος με γυμνά χέρια.
Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι τα γάντια μπορεί να μην προστατεύουν τους ανθρώπους από το Covid, επειδή δίνουν στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Η δρ Άλισον Μπάρτλετ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εξήγησε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στα γάντια εάν αυτά αγγίξουν μολυσμένες επιφάνειες.
Πηγή: DAILY MAIL