Για πρώτη φορά εγκρίθηκαν εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRna για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Αρχικά, έλαβε πράσινο φως το εμβόλιο της Pfizer και ακολούθησε αυτό της Moderna. Αμφότερα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά και σε συνθήκες πραγματικής ζωής, αποτρέποντας τη συμπτωματική μόλυνση σε πάνω από 90% των εμβολιασθέντων με αυτά τα εμβόλια.
Στην αρχή τα εμβόλια με mRna αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό αλλά καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν, οι όποιες αμφιβολίες άρχισαν να υποχωρούν. Αυτή η προσέγγιση που οδήγησε σε εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά ενός νέου ιού δείχνει επίσης πολλά υποσχόμενη εναντίον παλαιών εχθρών όπως ο HIV, και λοιμώξεων που απειλούν μωρά και μικρά παιδιά, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο μεταπνευμονοϊός. Δοκιμάζεται ως θεραπεία για καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων μελανώματος και όγκων του εγκεφάλου. Μπορεί να προσφέρει έναν νέο τρόπο θεραπείας αυτοάνοσων ασθενειών Και ελέγχεται επίσης ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στη γονιδιακή θεραπεία για δυσάρεστες καταστάσεις όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος.
Τα εμβόλια mRna δεν είναι κάτι καινούριο
Η ιστορία των εμβολίων mRNA χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Ούγγρος ερευνητής Katalin Kariko του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας άρχισε να δοκιμάζει την τεχνολογία mRNA ως μια μορφή γονιδιακής θεραπείας. Η ιδέα είναι παρόμοια είτε οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μόριο mRNA για να θεραπεύσουν την ασθένεια είτε να την αποτρέψουν. Την αποστολή οδηγιών στα κύτταρα του σώματος για να κάνουν κάτι συγκεκριμένο.
Οι ερευνητές επιθυμούν να χρησιμοποιούν μια παρομοίωση. Το DNA του σώματος είναι το βιβλίο μαγειρικής. Το Messenger RNA είναι ένα αντίγραφο της συνταγής - μια που εξαφανίζεται γρήγορα. Στην περίπτωση της γενετικής ασθένειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τα κύτταρα να δημιουργήσουν ένα υγιές αντίγραφο μιας πρωτεΐνης. Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, χρησιμοποιείται για να πει στα κύτταρα να κάνουν αυτό που μοιάζει με ένα κομμάτι ιού, οπότε το σώμα παράγει αντισώματα και ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ως απόκριση. Η συνταγή εξαφανίζεται όσο διαρκεί το μαγειρεμένο προϊόν - η ανοσοαπόκριση του σώματος.
Ο Kariko δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την ιδέα για χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, συνεργάστηκε με τον Δρ Drew Weissman, έναν ειδικό για τις μολυσματικές ασθένειες της Penn Medicine, για να εφαρμόσει την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια. Από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να επικεντρώνονται στην απειλή μιας πανδημίας που προκαλείται από μια νέα γρίπη ή τον κορονοϊό, έχουν αναγνωρίσει τις δυνατότητες των εμβολίων mRNA για γρήγορη ανατροπή ενός πανδημικού εμβολίου.
«Αν θέλετε να κάνετε ένα νέο εμβόλιο γρίπης χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μεθόδους, πρέπει να απομονώσετε τον ιό, να μάθετε πώς να τον αναπτύξετε, να μάθετε πώς να τον απενεργοποιήσετε και να τον καθαρίσετε. Αυτό διαρκεί μήνες. Με το RNA, χρειάζεστε μόνο την ακολουθία», είπε ο Weissman στο CNN. Δεν χρειάστηκαν καν δείγμα του ίδιου του ιού.
Η επί χρόνια εργασία βοήθησε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων κορονοϊού, δήλωσε ο McLellan. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργασίες για το αρχικό σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής περιόδου 2003-2004, ή ο SARS,και ο MERS βοήθησαν τους ερευνητές να κατανοήσουν ποια έκδοση της κομβικής δομής που βρίσκεται στο εξωτερικό του ιού και ονομάζεται ακίδα πρωτεΐνη, πρέπει να χρησιμοποιήσουν στην παρασκευή εμβολίων. «Ανακαλύψαμε πώς να σταθεροποιήσουμε τις αιχμές κορονοϊού το 2016, οπότε είχαμε όλες τις γνώσεις έτοιμες όταν εμφανίστηκε ο Covid-19. Ήταν έτοιμο μέσα σε λίγες ώρες» δήλωσε ο McLellan, ένας δομικός βιολόγος και ο πρόεδρος Robert A. Welch στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, το έργο του οποίου βασίζεται σε πολλά εμβόλια κοροναϊού.
Ποιες θανατηφόρες ασθένεις στοχεύουν τα επόμενα mRna εμβίλια
«Όταν οι Κινέζοι κυκλοφόρησαν την ακολουθία του ιού SARS-CoV-2, ξεκινήσαμε τη διαδικασία παραγωγής RNA την επόμενη μέρα. Μερικές εβδομάδες αργότερα, κάναμε στα ζώα το εμβόλιο. Στο εργαστήριό μου, εργαζόμαστε πάνω σε εμβόλια εδώ και χρόνια. Έχουμε πέντε κλινικές δοκιμές Φάσης 1 που ξεκινήσαμε πριν από από αυτό για την Covid», δήλωσε ο Weissman, του οποίου η συνεργασία με την Kariko βοήθησε να οδηγήσει στο εμβόλιο κοροναϊού της Pfizer / BioNTech. «Καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας. Το σχέδιο είναι να ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο».
Δύο από αυτά τα πειραματικά εμβόλια στοχεύουν στη γρίπη, συμπεριλαμβανομένου ενός που ελπίζει ο Weissman να είναι το λεγόμενο γενικό εμβόλιο γρίπης - ένα που θα προστατεύσει από τα γρήγορα μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης και ίσως να προσφέρει στους ανθρώπους χρόνια προστασίας με μία μόνο λήψη, εξαλείφοντας την ανάγκη για νέους εμβολιασμούς κάθε φορά που φτάνει εποχή της γρίπης.
Εργάζονται επίσης σε δύο εμβόλια κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ή του HIV, που προκαλεί το AIDS, και ένα για την πρόληψη του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Οι ερευνητές έχουν επίσης μελετήσει εμβόλια mRNA για την καταπολέμηση του Έμπολα, του Ζίκα, της λύσσας και του κυτταρομεγαλοϊού.
Ένας άλλος πιθανός στόχος είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Το RSV μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους στην παιδική ηλικία και μπορεί να βάλει εύθραυστα βρέφη στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU). Σκοτώνει περίπου 100-500 παιδιά ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ - αλλά σκοτώνει περίπου 14.000 ενήλικες, κυρίως άνω των 65 ετών. «Μολύνει όλους μέχρι την ηλικία των 2 ετών», δήλωσε ο Jason McLellan, ένας δομικός βιολόγος και ο πρόεδρος Robert A. Welch στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, το έργο του οποίου βασίζεται σε πολλά εμβόλια κοροναϊού.
Ένα εμπόδιο θα είναι η εύρεση της καλύτερης έκδοσης των ιών. Η McLellan ειδικεύεται στην εύρεση της σωστής διαμόρφωσης των ιογενών δομών στόχων που θα επιτρέψουν στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει καλύτερα και να δημιουργήσει άμυνα εναντίον τους.
Οι GlaxoSmithKline και Pfizer εργάζονται και οι δύο σε αυτό, είπε. Ένας διαφορετικός κοινός ιός κρυολογήματος που ονομάζεται ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία σε ενήλικες και παιδιά, είναι ένας άλλος πιθανός στόχος για ένα εμβόλιο. Άλλα πιθανά εμβόλια περιλαμβάνουν την ελονοσία, τη φυματίωση και τους σπάνιους ιούς όπως ο ιός Nipah, δήλωσε ο Weissman - όλα κατέστησαν πιο δυνατά με την τεχνολογία mRNA. Αποτελεσματικά εμβόλια κατά αυτών των λοιμώξεων έχουν διαφύγει των επιστημόνων για διάφορους λόγους.
Ετοιμάζεται ένα εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς
Το εργαστήριο της Weissman εργάζεται τώρα σε ένα καθολικό εμβόλιο κορονοϊού που θα προστατεύει από τους Covid-19, SARS, MERS, τον κορονοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα - και μελλοντικά στελέχη.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για ένα εμβόλιο παν-COVID την περασμένη άνοιξη», δήλωσε ο Weissman. «Υπήρξαν τρεις επιδημίες κοροναϊού τα τελευταία 20 χρόνια. Θα υπάρξουν περισσότερες»
Και τα εμβόλια mRNA λειτουργούν πολύ καλά. «Γνωρίζουμε ότι σε ποντίκια, πιθήκους, κουνέλια και χοίρους και κοτόπουλα ήταν πολύ ισχυρό», είπε ο Weissman. Το εμβόλιο της Pfizer, είπε, παράγει μια απόκριση αντισωμάτων που είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ό, τι παρατηρείται σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση.
ΠΗΓΗ: CNN