Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία είναι το πιο δυσάρεστο ντουέτο του καλοκαιριού.
Με τους καύσωνες να είναι μπροστά μας οι ειδικοί εξηγούν πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε και να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις διαφορετικές καταστάσεις που προκαλεί η ζέστη.
Ηλίαση
Είναι η πιο συνηθισμένη συνέπεια της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο.
Ωστόσο, αν και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρό πρόβλημα, οι γιατροί θυμίζουν ότι μπορεί να εκδηλωθεί με σοβαρότερα συμπτώματα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
Η ηλίαση προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την ακρίβεια, η παθολογική αντίδραση του οργανισμού προκύπτει ακριβώς από την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας και όχι από τον ήλιο.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της είναι ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η αίσθηση αδυναμίας και η κακουχία.
Το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα που σε περίπτωση σοβαρής ηλίασης μπορεί να εξελιχθεί σε ωχρότητα ενώ τα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν με την εμφάνιση ταχυκαρδίας, εμετού ακόμα και λιποθυμίας.
Παρά την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει το σώμα πολύ συχνά δεν υπάρχει εφίδρωση, δηλαδή ο οργανισμός δεν καταφέρνει να “ρίξει” την θερμοκρασία του με την φυσική διαδικασία.
Οι επιπτώσεις της ηλίασης συνήθως υποχωρούν μετά από 48 ώρες.
Οι πρώτες βοήθειες, συνιστώνται αρχικά στην άμεση απομάκρυνση του πάσχοντα από την έκθεση στον ήλιο. Κρύες κομπρέσες στο σώμα βοηθούν σημαντικά ενώ αν παρουσιαστούν ενδείξεις λιποθυμίας ή ταχυκαρδία, πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.
Αν η ηλίαση είναι ελαφράς μορφής, κάντε συχνά ντουζ με δροσερό νερό. Πάρτε ένα αντιπυρετικό.
Το σώμα χρειάζεται συνεχή ενυδάτωση, με κατανάλωση κυρίως νερού καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Ξεκούραση και ύπνος δρουν ευεργετικά.
Θερμική εξάντληση
H θερμική εξάντληση εκδηλώνεται συνήθως λόγω μεγάλης απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
Μπορεί να προκληθεί από την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος που προκαλεί έντονη εφίδρωση σε συνδυασμό με ανεπαρκή ενυδάτωσή αλλά προκύπτει και εξαιτίας έντονης σωματικής δραστηριότητας.
Συνοδεύεται με ατονία, εξάντληση, ζαλάδα, θολή όραση και υπερβολική εφίδρωση.
Το δέρμα είναι κρύο και υγρό και συχνά παρουσιάζονται μυϊκές κράμπες.
Σε αντίθεση με την ηλίαση, ο πυρετός που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής είναι χαμηλός.
Η θερμική εξάντληση δεν είναι άμεσα απειλητική όμως μπορεί να οδηγήσει να δεν αντιμετωπιστεί σε θερμοπληξία.
Και σε αυτή την περίπτωση η πρώτη αντίδραση είναι συμπωματική.
Βασικό στοιχείο της πρόληψης, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η σωματική δραστηριότητα σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες, είναι η λήψη αρκετών υγρών, η αποφυγή αλκοολούχων ποτών και καφεΐνης και η κατανάλωση φρούτων.
Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή συνέπεια έκθεσης σε συνθήκες καύσωνα.
Είναι μια κατεξοχήν απειλητική για την ζωή κατάσταση, με κύριο ζητούμενο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος.
Χαρακτηριστικό της θερμοπληξίας σε σχέση με τις προηγούμενες δυο καταστάσεις, είναι ότι εξελίσσεται ραγδαία.
Η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 40 βαθμούς και ο ασθενής παρουσιάζει μεταξύ άλλων παραλήρημα και σύγχυση.
Είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος και άμεση διακομιδή του ασθενούς σε νοσοκομείο.
Η διάκριση ανάμεσα στα 3 είδη είναι σημαντική λένε οι ειδικοί καθώς η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε αντίθεση με την ηλίαση που αποκλιμακώνεται συνήθως χωρίς να δημιουργηθούν απειλητικές για την ζωή του ασθενούς συνέπειες.