Στο επόμενη 15νθήμερο θα δούμε την κορύφωση του νέου κύματος, εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Σημείωσε ότι στα λύματα, τις τελευταίες 3 εβδομάδες η αύξηση του ιικού φορτίου φτάνει το 200% στην Αττική.
Αναφορικά με τη σταδιακή επικράτηση των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στη χώρα μας, ανέφερε ότι δίνουν πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2.
Γι αυτό το λόγο, η σύσταση είναι «οι άνθρωποι με υποκείμενοι νόσημα και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν και να προστατεύονται». Συμπλήρωσε, ότι οι επαναμολύνσεις με τις νέες υποπαραλλαγές είναι της τάξης του 30%.
Ποιοι πρέπει να λάβουν την 4η δόση
Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο καρδιολόγος, Διαμαντής Γκολιδάκης, αναφέρθηκε στα άτομα που πρέπει να λάβουν την 4η δόση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 2 κριτήρια που πρέπει να πληρούνται:
- το κριτήριο των ευπαθών ομάδων: «Στη 2η ομάδα μπορεί να ανήκει ένας άνθρωπος με καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν είναι ευάλωτοι πληθυσμοί όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο
- ηλικιακό κριτήριο: «Είναι μείζον κριτήριο». Τόνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι άνω των 60 ετών αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να πάσχουν από επικίνδυνα νοσήματα και να είναι ηλικίας 30-59 ετών
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η απόφαση πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράπων γιατρό.
Επίσης, υπενθύμισε ότι αν κάποιος έχει κάνει 3 δόσεις και έχει νοσήσει πρόσφατα (τελευταίους 6 μήνες) από COVID δεν χρειάζεται να κάνει 4η δόση.
Τα αντισώματα δεν είναι καλός δείκτης μέτρησης ανοσίας
Τέλος, ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μίλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων που διαθέτει κάποιος δεν είναι καλός δείκτης μέτρησης της ανοσίας.
Συμπλήρωσε ότι η ανοσία μας δεν παρέχεται μόνο από τα αντισώματα αλλά κυρίως μετά από κάποιους μήνες από κύτταρα μνήμης και Τ Λεμφοκύτταρα