Υπάρχουν πολλοί τύποι αγγειίτιδας αν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σπάνιοι. Η αγγειίτιδα μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα όργανο, ή και αρκετά μαζί. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή ακόμα και μακροχρόνια.
Η αγγειίτιδα μπορεί να «χτυπήσει» τον οποιονδήποτε, αν και ορισμένοι τύποι είναι πιο συνηθισμένοι σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες. Ανάλογα με τον τύπο που έχετε, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή και χωρίς θεραπεία. Οι περισσότεροι τύποι ωστόσο χρειάζονται φάρμακα για να ελεγχθεί η φλεγμονή και για υπάρχει καλύτερη προστασία από πιθανές νέες εξάρσεις.
Συμπτώματα
Πυρετός
Πονοκέφαλος
Κούραση
Απώλεια βάρους
Γενικοί πόνοι
Άλλα προβλήματα που συνήθως υπάρχουν είναι:
Πεπτικό σύστημα
Εάν το στομάχι ή τα έντερα σας έχουν προσβληθεί, μπορεί να πονάτε μετά το φαγητό. Τα έλκη και οι διατρήσεις που μπορεί να υπάρχουν ενδέχεται να οδηγήσουν στην παρουσία αίματος στα κόπρανα.
Αυτιά
Ζάλη, εμβοές (κουδούνισμα) στα αυτιά και απότομη απώλεια ακοής μπορεί να επέλθει.
Μάτια
Η αγγειίτιδα μπορεί να κάνει τα μάτια σας να φαίνονται κόκκινα ή να έχετε φαγούρα ή κάψιμο. Η αρτηρίτιδα γιγαντιαίων κυττάρων μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση και προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση στο ένα ή και στα δύο μάτια. Αυτό είναι μερικές φορές το πρώτο σημάδι της νόσου
Χέρια ή πόδια
Ορισμένοι τύποι αγγειίτιδας μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι. Οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών μπορεί να πρηστούν ή και να σκληρύνουν.
Πνεύμονες
Μπορεί να αναπτύξετε δύσπνοια ή ακόμα και να βήξετε και να βγει αίμα εάν η αγγειίτιδα επηρεάζει τους πνεύμονές σας.
Δέρμα
Μπορεί να παρουσιαστεί αιμορραγία κάτω από το δέρμα (συνήθως εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες). Η αγγειίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει ακόμα και εξογκώματα ή ανοιχτές πληγές στο δέρμα σας.
Η ακριβής αιτία της αγγειίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ορισμένοι τύποι οφείλονται σε κάποιο γενετικό πρόβλημα. Άλλοι προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων.
Τα πιθανά ερεθίσματα για αυτή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν:
Λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C
Καρκίνοι του αίματος
Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος και σκληροδερμία
Αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα
Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό
Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν υπάρχουν συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ορισμένοι τύποι αγγειίτιδας μπορούν να επιδεινωθούν γρήγορα, οπότε η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία.
Παράγοντες κινδύνου
Η αγγειίτιδα μπορεί να «χτυπήσει» τον καθένα. Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων διαταραχών περιλαμβάνουν:
Ηλικία
Η αρτηρίτιδα γιγαντιαίων κυττάρων σπάνια εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 50 ετών, ενώ η νόσος Kawasaki ( καβασάκι) είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. (H νόσος Καβασάκι, πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα).
Οικογενειακό ιστορικό
Η νόσος του Behcet, η κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα και η νόσος Kawasaki μερικές φορές είναι «ένοχες» και συνήθως είναι κληρονομικές.
Επιλογές τρόπου ζωής
Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειίτιδας. Το κάπνισμα (καπνού), ειδικά αν είστε άνδρας κάτω των 45 ετών, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Buerger.
Φάρμακα
Η αγγειίτιδα μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από φάρμακα όπως η υδραλαζίνη, η αλλοπουρινόλη, η μενοκυκλίνη και η προπυθειουρακίλη.
Λοιμώξεις
Η ηπατίτιδα Β ή C μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αγγειίτιδας.
Ανοσοποιητικές διαταραχές
Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχές στις οποίες το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στο ίδιο του το σώμα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αγγειίτιδας. Παραδείγματα τέτοιων διαταραχών περιλαμβάνουν τον λύκο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη σκληροδερμία.
Φύλο
Η κυτταρική αρτηρίτιδα γιγαντιαίων κυττάρων είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες, ενώ η νόσος του Buerger είναι πιο συχνή στους άνδρες.
Πιθανές επιπλοκές
Οι επιπλοκές της αγγειίτιδας εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Οι επιπλοκές μπορεί να σχετίζονται με παρενέργειες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης.
Οι επιπλοκές της αγγειίτιδας περιλαμβάνουν:
Βλάβη οργάνων
Ορισμένοι τύποι αγγειίτιδας μπορεί να είναι σοβαροί, προκαλώντας βλάβη στα κύρια όργανα.
Θρόμβοι αίματος και ανεύρυσμα
Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί σε ένα αιμοφόρο αγγείο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Σπάνια, η αγγειίτιδα θα προκαλέσει αποδυνάμωση και εξόγκωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, σχηματίζοντας ένα ανεύρυσμα.
Απώλεια όρασης ή τύφλωση
Αυτή είναι μια πιθανή επιπλοκή της μη θεραπευμένης γιγαντιαίας κυτταρικής αρτηρίτιδας.
Λοιμώξεις
Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αγγειίτιδας μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.