Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2021 φτάνει τους 1.074.411 άτομα αγγίζοντας το ποσοστό του 10% των Ελλήνων. Συνολικά, 2.700.000 άτομα στην Ελλάδα σχετίζονται με τη νόσο
Αυτή η κατάσταση πέρα από το ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, πλήττει οικονομικά και το κράτος. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος του διαβητικού ασθενή με μικρό- και μακροαγγειακές επιπλοκές φτάνει στα 6.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 12% του προϋπολογισμού για την υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση των ατόμων με Σ.Δ. και των επιπλοκών τους
Οι αριθμοί για τους νοσούντες με Σακχαρώδη Διαβήτη
Πρόκειται για μία νόσο που πλήττει 1/10 ενήλικες στον κόσμο. Συγκεκριμένα, παγκοσμίως 537 εκατ. άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 643 εκατ. το 2035 και τα 784 εκατ. το 2040. Αναλυτικότερα:
- Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από τον διαβήτη
- 1/2 ενήλικες με COVID-19 παραμένουν αδιάγνωστοι
- Τα 2/3 των ατόμων με διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές ενώ τα 3/4 ανήκουν στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό
- Ο συνολικός αριθμός θανάτων για το 2021 φτάνει τους 6,7 εκατ.
Πολυπαραγοντική η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη
Η διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πολυπαραγοντική και δεν αφορά μόνο τη μείωση των σακχάρων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν συνολικά και αποτελεσματικά όλες οι συννοσηρότητες που συνυπάρχουν, δηλαδή η υπέρταση, η ΔΛΜ, τα ΚΑΝ.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αναστασία, Μαυρογιαννάκη, κατά τη συνέντευξη τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τόνισε ότι χρειάζονται ιατροί άρτια εκπαιδευμένοι όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Η κ. Μαυρογιαννάκη χαρακτηρίζει άμεση ανάγκη τη δράση της Πολιτείας για την επανέναρξη της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των ιατρών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Γενικών Ιατρών, Παθολόγων και Παιδιάτρων.
Πέντε φορές πιο ευάλωτοι στην COVID οι ασθενείς με ΣΔ
Τα άτομα με ΣΔ είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας. Συνεπώς, τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19 και αυξημένη θνητότητα εάν μολυνθούν από τον ιό.
Ενδεικτικό είναι ότι έχουν 5 φορές μεγαλύτερα ποσοστά διασωληνωσης και θνητότητας από COVID σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Γι αυτό το λόγο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας τονίζει τη σημασία εμβολιασμού τους κατά της SARS-CoV-2.