Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία ενώ μειώνονται η θετικότητα, οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Επίσης, ο σημαντικός δείκτης του Rt έχει πέσει στο 0,83.
Παρόλα αυτά, σήμερα βλέπουμε το αντίκτυπο του Πάσχα, που πιθανώς αύξησε τα κρούσματα σε συνδυασμό και με το αυξημένο testing στην Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία.
Επιπλέον, βλέπουμε πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις κυρίως σε νησια, όπως η Ικαρία, η Καρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος. Σε κάποια από τα νησιά αυτά, όπως η Κάρπαθος και Ικαρία, το ποσοστό κατοίκων που έχουν κάνει 1 δόση αγγίζει το 40%. «Αυτό μας υπενθυμίζει πόσο κοντά μας είναι ο ιός και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα, όπως η μάσκα και οι αποστάσεις. Είναι άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Πρέπει όλοι να προσέχουμε» ανέφερε η καθηγήτρια.
Έπεσε σημαντικά η μέση ηλικία των κρουσμάτων - Γιατί δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ
Βασικό χαρακτηριστικό των επιδημιολογικών εξάρσεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων που αφορούν άτομα ηλικίας 20-36 ετών. Ως εκ τούτου, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έπεσε από τα 44 στα 40 χρόνια.
Επομένως, κάποιοι μετέφεραν τον ιό στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές εκ των οποίων είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων πριν τις γιορτές
Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση και τις συναθροίσεις αλλά επειδή αφορούν νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρείται επιβάρυνση του ΕΣΥ. Όλοι οι κάτοικοι, όμως, στις περιοχές πρέπει να είναι προσεκτικοί.