Αυτήν την εβδομάδα ο ΠΟΥ ταξινόμησε ως «στέλεχος ενδιαφέροντος» του κορονοϊού, το στέλεχος Mu. Βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Γενάρη του 2021 και έκτοτε έχει βρεθεί σε 39 χώρες. Το στέλεχος Mu φέρει μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει ότι ίσως μπορεί να διαφύγει από την ανοσιακή που προσφέρουν στους ανθρώπους τα υπάρχοντα εμβόλια COVIDA.
Ένα καθησυχαστικό στοιχείο είναι ότι παρόλο που βρέθηκε για πρώτη φορά τον Γενάρη του 2021, δε μοιάζει να μπορεί να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα, που αποτελεί τη σημερινή κυρίαρχη μετάλλαξη σε όλο τον κόσμο. Αν το στέλεχος Mu ήταν πράγματι ένα «κακό» στέλεχος, θα αναμέναμε μέχρι σήμερα να είχαμε δει σχετικές ενδείξεις και αυτό δεν έχει συμβεί.
Ο λόγος που ο ΠΟΥ το ταξινόμησε ως «στέλεχος ενδιαφέροντος» είναι επειδή φέρεις μεταλλάξεις που ενδεχομένως έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά. Ωστόσο, ακόμα τα δεδομένα αναδύονται. Αν υπάρξουν αποδείξεις ότι το Mu είναι πιο επικίνδυνο και αρχίζει να επικρατεί τότε θα καταταχθεί ως «στέλεχος ανησυχίας», όπως το Άλφα, το Βήτα, το Γάμμα και το Δέλτα. Άλλες μεταλλάξεις «ενδιαφέροντος» είναι το Ήτα, το Γιώτα, το Κάππα και το Λάμδα.
https://twitter.com/AFP/status/1432889697072648193
Μπορεί το Mu να ξεφύγει από τα εμβόλια;
Τα περισσότερα εμβόλια COVID στοχεύουν την «πρωτεΐνη ακίδα» του ιού, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προσδεθεί στα κύτταρά μας. Τα εμβόλιά μας εκθέτουν τα σώματά μας σε ένα μέρος του ιού, την πρωτεΐνη ακίδα, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημά μας να μάθει να μάχεται τον ιό όταν μολυνθεί. Εάν κάποιο στέλεχος έχει σημαντικές αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι το στέλεχος Mu θα μπορούσε μερικώς να διαφύγει από τα αντισώματα που μας χορηγούν τα εμβόλια. Επειδή, όμως, τα δεδομένα είναι από εργαστηριακές μελέτες, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως πραγματικά θα λειτουργήσει το στέλεχος έξω στον πληθυσμό. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να είμαστε βέβαιοι πως αντιδρά στους ανθρώπους και αυτό βρίσκεται υπό εξέλιξη.
Το θετικό νέο είναι ότι μέχρι στιγμής τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν καλά έναντι της συμπτωματικής νόσου και ακόμα καλύτερα έναντι της σοβαρής ασθένειας απέναντι σε όλα τα στελέχη του ιού.
https://twitter.com/sailorrooscout/status/1430526994626793472
Όσο το τοίχος προστασίας είναι χαμηλό, ο κίνδυνος παραμονεύει
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, όμως, να προκύψει ένα στέλεχος στο μέλλον που θα μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Όσο παραμένει ανεμβολίαστο ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί σε ένα ανθεκτικό στέλεχος. Ευτυχώς, οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν προετοιμαστεί γι αυτό το ενδεχόμενο. Κάποιοι ήδη ετοιμάζουν εμβόλια για νέα στελέχη, όπως το Δέλτα.
Αν ανακαλύψουμε πράγματι ένα ανθεκτικό στέλεχος, τότε οι κατασκευαστές εμβολίων μπορούν να τροποποιήσουν τα σκευάσματά τους μέσα σε 6-8 εβδομάδες για να ανταποκρίνονται στις νέες μεταλλάξεις. Οι ρυθμιστικές αρχές θα επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης για να το καταστήσουν εφικτό. Ορισμένες μελέτες θα χρειαστούν αλλά αυτές μπορούν να διεξαχθούν γρήγορα, όσο το νέο εμβόλιο έχει παρόμοιες ιδιότητες με το υπάρχον.
Με βάση την εξελικτική θεωρία ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός με την πάροδο του χρόνου, αλλά λιγότερο σοβαρός, καθώς ένας ιός θέλει να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θέλει να σκοτώσει τον ξενιστή του. Αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί κατ 'ανάγκη με τον SARS-CoV-2, και ρεαλιστικά είμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες αυτού του ιού. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των παραλλαγών είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, οπότε υπάρχουν λιγότεροι ευαίσθητοι ξενιστές για αναπαραγωγή και μετάλλαξη του ιού.
ΠΗΓΗ: theconversation