Το WFP, το οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την περασμένη εβδομάδα για τις προσπάθειές του να αποτρέψει τη χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου και σύγκρουσης, δήλωσε ότι είχε μέχρι τώρα συγκεντρώσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα να συγκεντρώσουμε για να βεβαιωθούμε ότι αποφεύγουμε τον λιμό», δήλωσε ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του WFP, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Ο Beaseley σημείωσε ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα φέτος, καθώς η πανδημία COVID-19, η οποία θα μπορούσε να διπλασιάσει την πείνα σε όλο τον κόσμο, αφαίρεσε 1 εκατ. ζωές.
«Αν δεν τακτοποιήσουμε τη COVID-19, το ποσοστό θνησιμότητας πείνας θα μπορούσε να είναι 3, 4, 5 φορές αυτό», δήλωσε ο Beaseley.
Το WFP που εδρεύει στη Ρώμη αναφέρει ότι βοηθά περίπου 97 εκατομμύρια άτομα σε περίπου 88 χώρες κάθε χρόνο και ότι ένας στους εννέα ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει ακόμη αρκετό φαγητό.
Μετά από παρακμή για αρκετές δεκαετίες, η παγκόσμια πείνα αυξάνεται και πάλι από το 2016, λόγω των δίδυμων μάστιγας των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής.
«Αν σκέφτεστε για τον πλούτο στη Γη σήμερα δεν πρέπει να βλέπουμε ούτε παιδί πεινασμένο ή να πεθαίνει από την πείνα», δήλωσε ο Beaseley.
Το WFP έχει αποστείλει ιατρικά φορτία σε περισσότερες από 120 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρείχε υπηρεσίες επιβατών σε πορθμεία ανθρωπιστικών εργαζομένων όπου οι εμπορικές πτήσεις δεν ήταν διαθέσιμες.
Ο οργανισμός, ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από δωρεές. Παρέχει σχολικά γεύματα σε 17,3 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως και παρέδωσε 4,2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων σε περιοχές ή χώρες που έχουν ανάγκη το 2019.