Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Άμστερνταμ, όπου μετείχε ως βασικός ομιλητής ο καθηγητής καρδιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακοό Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τούτουζας ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο Fm».
Μία άλλη μελέτη που προκάλεσε αίσθηση στο συνέδριο, όταν ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα, αναφέρει ότι υπέρβαρες γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, που πήραν αντιδιαβητική αγωγή, με αγωνιστές GLP1 (σ.σ.: τα φάρμακα που αδυνατίζουν), είχαν εντυπωσιακή βελτίωση στα συμπτώματα τους. Για πρώτη φορά βελτιώνονται συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας χάνοντας κιλά, με αυτό τον τρόπο τονίζει ο κ. Τούτουζας, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι με αυτά τα φάρμακα χάνεται το 10% του βάρους κι έτσι μειώνεται σημαντικά η δύσπνοια.
«Οπότε αυτοί οι ασθενείς ενώ παλαιότερα κάθε πενήντα μέτρα σταματούσαν το περπάτημα, τώρα μπορούν και κάνουν πολύ περισσότερα βήματα και είναι πιο λειτουργικοί», ανέφερε ο κ. Τούτουζας.
Σχετικά με την πρωτογενή πρόληψη των ηλικιωμένων, που δεν έχουν περάσει καρδιολογικό σύμβαμα π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό, στην οποία αναφέρθηκε στη δική του ομιλία στο συνέδριο, ο κ. Τούτουζας επισήμανε ότι σε αυτές τις ομάδες μέχρι πρόσφατα δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει πχ να παίρνουν στατίνες. «Ωστόσο τώρα καταλήγουμε ότι πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και να παίρνουν τις ίδιες προφυλάξεις που παίρνουν και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, για να έχουν όχι μόνο περισσότερα αλλά και ποιοτικότερα χρόνια ζωής».