Διάγραμμα, που παρουσίασε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει τη χαρακτηριστική άνοδο στη θετικότητα των τεστ για τον κορονοϊό από τις 10/9 και μετά. Πρόκειται για θετικότητα που ξεπερνά το 9%, όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής.
«Αν του δούμε σε συνάρτηση με την αυξημένη και εκθετική πορεία του κορονοϊού στη χώρα, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος με συμπτώματα έχει μια στις 10 πιθανότητες να έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό», τόνισε.
«Είναι πολύ σημαντικό ποσοστό, γιατί δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα, αντίστοιχη με εκείνη της γρίπης που ζούμε κάθε χρόνο. Μόνο που ο κορονοϊός είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος ιός, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και που κάνει συμπτώματα πνευμονίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, περίπου 1600 σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».
Τσιόδρας: Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού - Εξετάζεται πιθανή μετάλλαξη του
«Έκπληκτοι παρατηρούμε στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού τις τελεταίες ημερες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση, μαζί με τον Πρωθυπουργό, για τα νέα μέτρα και την πορεία του ιού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, η απορία που τους έχει προξενήσει είναι τόσο μεγάλη που ζήτησαν από τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας να εξετάσουν αν έχει αλλάξει κατι με τον ιο, σε μοριακό επίπεδο.
Έτσι, οι επιστήμονες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν έρευνες να δουν αν έχει υπάρξει μετάλλαξη στον ιό, όπως ανέφερε, προσθέτοντας όμως, πως δεν έχουμε τεκμηριωμένα τέτοια δεδομένα, «ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα, χωρίς την ύπαρξη σκληρών επιστημονικών δεδεομένων, η αυξημένη μεταδοτικοτητα του ιού λόγω καποια αλλαγής».
Κατά τον κ. Τσιόδρα, κάποιες εργασιες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη που εχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και που ενδεχομένως να σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδικότητα. Ο λόγος που δεν παρατηρήθηκε το καλοκαίρι είναι κυρίως γιατί ο κόσμος ήταν σε εξωτερικούς χώρους. «Θα χρειαστούν, όμως, περισσότερα επιστημονικά δεδομένα πριν στηρίξουμε μια τέτοια άποψη», συμπληρωσε.
Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι στο 1ο Κύμα με το lockdown περιορίστηκε η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, ενώ περιορίστηκαν και οι επιδημίες σε στελέχη ανά περιοχή.