Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καραντίνα διαρκεί 7 ημέρες, με την προϋπόθεση ότι αυτοί που νόσησαν με COVID πραγματοποίησαν 2 αρνητικά rapid test στο τελευταίο 24ωρο και δεν είχαν πυρετό.
Αντιθέτως, στην Ελλάδα η καραντίνα έχει μειωθεί στις 5 ημέρες. Αν μετά από αυτό το διάστημα είσαι ασυμπτωματικός ή δεν έχεις συμπτώματα, μπορείς να διακόψεις την απομόνωση σου με ή χωρίς αρνητικό τεστ. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τις επόμενες 5 ημέρες.
Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της καραντίνας στις 5 μέρες, αν αυτό υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγα δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την κίνηση.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), το ποσοστό των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι παραμένουν μολυσματικοί 5 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων COVID ή ενός θετικού COVID τεστ, φτάνει το 31%. Μία μικρή μελέτη από την Ιαπωνία έχει παρομοίως υποστηρίξει ένα παρόμοιο ποσοστό ανθρώπων που συνεχίζουν να μολύνουν με την Όμικρον μετά από 5 μέρες.
Η μελέτη του UKHSA προσθέτει ότι μετά από 7 μέρες καραντίνας, το ποσοστό των ανθρώπων που παρέμειναν μολυσματικοί κατέβηκε στο 16%, μετά από 10 μέρες απομόνωσης στο 5% και μετά από 14 μέρες στο 1%.
Υπολογίζοντας τα πιθανά σενάρια
Σε μία νέα έκθεση από τη (UKHSA), που δεν είναι προσαρμοσμένη συγκεκριμένα στην Όμικρον, υπολογίστηκαν πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της 5ημερης καραντίνας που ακολουθείται από 5 rapid test από την 5η ημέρα ως την 9η, με την απομόνωση να ολοκληρώνεται μετά από αρνητικό αποτέλεσμα.
Η ομάδα στη συνέχεια συνέκρινε τον αριθμό των μολυσματικών ανθρώπων που θα απελευθερώνονταν σε κάθε σενάριο με την έξοδο από καραντίνα μετά από 10 μέρες. «Αυτό αύξησε το ποσοστό των μολυσματικών ανθρώπων που βγήκαν από απομόνωση από το 5% (10η μέρα) στο 15%» έγραψε η ομάδα.
Η (UKHSA) είχε προηγουμένως σημειώσει ότι ένα παρόμοιο ποσοστό μολυσματικών ανθρώπων -16% - θα απελευθερωνόταν στο σενάριο 7ημερης καραντίνας, σχολιάζοντας το ως ένα «κακό σενάριο».
Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε: «Όπως μαρτυρούν τα δεδομένα του UKHSA, η μείωση της περιόδου απομόνωσης σε πέντε ημέρες εμπεριέχει τον κίνδυνο να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο άτομα πολύ μολυσματικά και θα μπορούσε να εγκριθεί μόνο με αυστηρή επιβολή αρνητικών rapid test», είπε. «Αυτό εγείρει μια ανησυχία σχετικά με τη συμμόρφωση των πολιτών και απαιτεί ένα τεράστιο απόθεμα διαγνωστικών τεστ».
Η καθηγήτρια Deborah Dunn-Walters, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, είπε ότι «το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί ξεκάθαρα» για τους κινδύνους που συνεπάγεται η έγκαιρη έξοδος από την απομόνωση. «[Δεν μπορώ] να φανταστώ τίποτα χειρότερο από ανθρώπους να επισκέπτονται τους ευάλωτους συγγενείς τους νομίζοντας ότι είναι ασφαλές ενώ δεν είναι» είπε.
ΠΗΓΗ: Guardian