Διττά είναι τα μηνύματα από την επιδημιολογική επιτήρησης της γρίπης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η νόσος φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί, γεγονός που συμβάλλει και στη προσπάθεια διαχείρισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, όμως, άλλοι 6 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, την τελευταία εβδομάδα της επιτήρησης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 83.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 205 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.
Η υποχώρηση του κύματος της γρίπης μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και στη μάχη με τον κορονοϊό, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας.
«Αν είχαμε σε εξέλιξη δύο επιδημιολογικά ρεύματα, ενδέχεται να αυξανόταν σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν γνωρίζουμε τις προσπάθειες να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ», δήλωσε στο News4Health, o Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Αν όμως η γρίπη υποχωρήσει θα επιτρέψει στους γιατρούς να διαχειριστούν καλύτερα πιθανά κρούσματα κορονοϊού που θα χρειαστούν νοσηλεία και αποφευχθούν οι πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Η γρίπη
Από τα 205 δείγματα που ελέγχθηκαν από νοσοκομεία, 61 (29,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 34 (55,7%) ήταν τύπου Α και τα 27 (44,3%) ήταν τύπου Β. Τα 28 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 18 (64,3%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 10 (35,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)
Από την αρχή του Οκτώβρη έως και την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 234 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 87 (37,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 83 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 65 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 18 σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Με βάση τα ανωτέρω, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, με πτωτική τάση. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2).