Οι επιστημονικές ενδείξεις φανερώνουν τη φυσική προέλευση του COVID-19 και απορρίπτουν μία πιθανή εργαστηριακή καλλιέργειά του. Πρόσφατα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η απάντηση στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού μπορεί επίσης να είναι φυσική.
Ειδικότερα, κάποιες αγελάδες σε μία στάνη στη Νότια Ντακότα ενδεχομένως προσφέρουν τη λύση. Μία βιοτεχνολογική εταιρεία κατάφερε να κάνει αγελάδες με τροποποιημένο γενετικό κώδικα να παράγουν ανθρώπινα αντισώματα που περιορίζουν τον SARS-CoV-2.
Τα αντισώματα των αγελάδων ήταν 4 φορές καλύτερο στο να αποτρέπει την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε σχέση με τη θεραπεία με πλάσμα ασθενών που ανάρρωσαν από τον COVID-19.
Έτσι, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την εκκίνηση κλινικών δοκιμών αυτό το καλοκαίρι.
«Είναι υποσχόμενο. Θέλουμε να έχουμε όσα περισσότερα αντίμετρα γίνεται» ανέφερε ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Amesh Adalja.
Η εταιρεία τροποποιεί γενετικά αγελάδες σε φάρμες, έτσι ώστε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κουβαλούν το DNA που επιτρέπει στους ανθρώπους να παράγουν αντισώματα. Αυτή η αναβάθμιση επιτρέπει στα ζώα να παράγουν μεγάλες ποσότητες ανθρώπινων αντισωμάτων κατά ενός παθογόνου παράγοντα που εισάγεται με ενέσιμη μορφή, όπως η πρωτεΐνη S που βρίσκεται στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού.
«Στην ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως ένας τεράστιος βιοαντιδραστήρας» ανέφερε ο ανοσιολόγος για ιούς στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, Γουίλιαμ Κλίστρα
Οι αγελάδες αποτελούν καλά εργοστάσια αντισωμάτων όχι μόνο επειδή διαθέτουν περισσότερο αίμα σε σχέση με μικρότερα ζώα που κατασκευάζονται για να συνθέτουν ανθρώπινες εκδοχές των πρωτεϊνών. Το αίμα τους μπορεί επίσης, να περιέχει τα διπλάσια αντισώματα ανά m.m. αίματος σε σχέση με τον άνθρωπο.
Τα ζώα παρέχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα. Αντί να κατασκευάζεις ποικιλία ενός αντισώματος, οι αγελάδες συνθέτουν πολυκλωνικά αντισώματα, μία γκάμα μορίων που αναγνωρίζουν διάφορα μέρη του ιού. «Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος καταπολέμησης των ασθενειών από τους ανθρώπινους οργανισμούς» ανέφερε ο πρόεδρος, SAb Biotherapeutics, Έντι Σάλιβαν.
Αυτή η ποικιλία ίσως κάνει τις πρωτεΐνες της αγελάδας πιο δυναμικές σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα και ίσως παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμα και μετά την μετάλλαξη του ιού.
Ας σημειωθεί ότι όταν ξέσπασε ο νέος κορονοϊός, η SAb Biotherapeutics είχε ήδη ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένες αγελάδες για τον MERS, τον κορονοϊό που είναι συγγενής του SARS-CoV-2. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης θεραπείας βοήθησε την εταιρεία να αξιοποιήσει την υπάρχουσα γνώση για την παραγωγή αντισωμάτων κατά την πρωτεΐνη S του SARS-CoV-2 μέσα σε 7 εβδομάδες.
Υπάρχουν, πάντως, ορισμένοι που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα μίας τέτοιας μεθόδου για την καταπολέμηση της πανδημίας.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2APosAp