«Θα προτείναμε να ζητήσετε από όλα τα υπουργεία να σας καταθέσουν οι υπουργοί σε Υπουργικό Συμβούλιο, τι έχουν πράξει και τι θα πράξουν για να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορίζοντα μέχρι το 2023. Και επειδή είστε άνθρωπος “του πράττω και όχι του λέγω”, είμαι βέβαιος ότι θα την ακούσετε αυτήν την σκέψη. Δεύτερον, το είχαμε ξαναπεί, να δείτε μήπως προκαλέσετε - ζητήσετε, μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Κάποτε πρέπει να γίνει. Γιατί γίνονται σημαντικά πράγματα στη χώρα και είναι καλό να τοποθετηθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Νομίζω από αυτό έχει να κερδίσει η κοινωνία, έχει να κερδίσει η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα. Αλλά έχουμε να κερδίσουμε και εμείς. Διότι, αυτό που σπάει τον αποκλεισμό, κ. Πρόεδρε, είναι η ορατότητα. Και με τέτοιες ενέργειες δίνεται μεγαλύτερη ορατότητα στα ζητήματα της αναπηρίας. Επίσης, καθώς σήμερα είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε μαζί με την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, θέλουμε να ζητήσουμε και νέα συνάντηση με εσάς και την Ε.Σ.Α.μεΑ., ώστε να συζητήσουμε πιο αναλυτικά τα ζητήματά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
«Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση το ότι μπορούμε να υλοποιούμε σημαντικές οριζόντιες δράσεις οι οποίες ακριβώς απαιτούν συντονισμό σε επίπεδο Γραφείου Πρωθυπουργού, διότι αλλιώς καταλήγουν απλά να είναι αποσπασματικές φωτοβολίδες. Η αλήθεια είναι ότι αυτή, έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την πολιτική μας στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία μέχρι σήμερα. Θα συμφωνήσω και αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, με δική μας πρωτοβουλία, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προ ημερησίας, για τα άτομα με αναπηρία. Συνήθως αυτές οι συζητήσεις γίνονται με αφορμή την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Καταλήγουν δε, σχεδόν πάντα σε μία σκληρή αντιπαράθεση την οποία δεν νομίζω ότι παρακολουθεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Ίσως αυτή η συζήτηση να είναι μία ευκαιρία κ. Πρόεδρε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επιτέλους σε ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει χρώμα. Να μπορέσουμε να ομονοήσουμε και να συζητήσουμε δημιουργικά προτάσεις που μπορεί να καταθέσουν τα υπόλοιπα κόμματα έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι», απάντησε ο πρωθυπουργός για τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ..
Ο κ. Βαρδακαστάνης υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τη «Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2021», καθώς και τα συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα».
Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η Βουλή θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Συνομοσπονδία, ώστε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων, άρα και στην καλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναλυτική παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία που έγινε από τον υπουργό Γεώργιο Γεραπετρίτη στο Εθνικό Κοινοβούλιο, η οποία είναι ένα δείγμα πιο ουσιαστικής και χειροπιαστής αντίληψης για τη συμπαράσταση στην αναπηρία, που δεν πρέπει να έχει συμβολικό αλλά κυρίως ουσιαστικό χαρακτήρα.
Ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για την εκπομπή της Ε.Σ.Α.μεΑ., που προβάλλεται από το κανάλι της Βουλής κάθε Σάββατο στις 3.30 το μεσημέρι. Επίσης κατέθεσε πρόταση για την επιμόρφωση των βουλευτών σε θέματα αναπηρίας από το ΙΝ- Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία πρόταση σε πρώτο βαθμό έγινε δεκτή.
Στη «Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2021» γίνεται αναφορά στην πανδημία Covid-19, η οποία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι ανέδειξε «με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους». Στη Διακήρυξη παρατηρείται ότι ελέω πανδημίας υπήρξε καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων, ενάντια στην οποία ύψωσε το ανάστημά του το κίνημα ατόμων με αναπηρία.