Με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο, μέσα από τα ολιγόλεπτα αυτά βίντεο παρουσιάζεται η γνώση που έχει συσσωρευτεί από την πολύχρονη έρευνα που πραγματοποιούν μέλη της ΕΕΝ σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης, τους τρόπους με τους οποίους το στρες επηρεάζει τη μνήμη, τις διαφορές και τις ομοιότητες στη δομή και λειτουργία ανάμεσα στον γυναικείο και ανδρικό εγκέφαλο, την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους τρόπους που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, την επίδραση του περιβάλλοντος και των γονιδίων στη διαμόρφωσητου εγκεφάλου και της συμπεριφοράς καθώς και την ερμηνείαδιαφόρων θεμάτων που άπτονται στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο που εδρεύει στην Πάτρα. Μέλη της ΕΕΝ είναι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στηνΕλλάδακαι στο εξωτερικόκαι εργάζονται σε θέματα σχετικά με το νευρικό σύστημα.
Η ΕΕΝ στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης στις Νευροεπιστήμες, της γνώσης γύρω από το νευρικό σύστημα αλλά και των ασθενειών που το προσβάλλουν, καθώς και του ρόλου που παίζει αυτό στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Επιπλέον,σημαντικός στόχος της ΕΕΝ είναιη ενημέρωση του κοινού γιατις εφαρμογές και τις θεωρητικές προεκτάσεις της σύγχρονης έρευνας στις Νευροεπιστήμες.
«Η έρευνα πάνω στον εγκέφαλο αναπτύσσεται διαρκώς και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου, αν και ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη θεραπεία νευροψυχιατρικών ασθενειών», αναφέρει η κ. Κυριακή Σιδηροπούλου, ΑναπληρώτριαΚαθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και πρώην Πρόεδρος της ΕΕΝκαι συνεχίζει λέγοντας ότι «η ΕΕΝ στοχεύει με διάφορες δράσεις της να παρουσιάζει και να προωθείμε απλό και κατανοητό τρόπο τη γνώση που δημιουργείται από την έρευνα στο ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραγωγή των παραπάνω βίντεο που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΕΝ που πραγματοποιήθηκε 8-10 Οκτωβρίου 2021 και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Η προσπάθεια αυτή της ΕΕΝ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα στον Εγκέφαλο (IBRO), της εταιρείας Genesis καιτης FENS(FederationofEuropeanNeuroscienceSocieties) καθώς και τηςDANAFoundation», καταλήγει η κυρία Σιδηροπούλου.
Τα βίντεο τα οποία έχουν μεταγλωττιστεί και στην Αγγλική γλώσσα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και στο κανάλι της Εταιρείας στο YouTube.