Ειδικότερα, μετά τη μείωση των κρουσμάτων και τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών σύμφωνα με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ζητήθηκε από την επόμενη εβδομάδα η σταδιακή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και μερικών τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες, οι οποίοι ανά δίμηνο θα πρέπει να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται. Παράλληλα, ζητήθηκε η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.
Την περίοδο αυτή υπάρχει μείωση τακτικών χειρουργείων κατά 75% και πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Οι ασθενείς αυτοί λοιπόν θα πρέπει να εξυπηρετηθούν με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το σχεδιασμό κάθε τμήματος από τις αρχικές λίστες των τακτικών χειρουργείων και με έλεγχο από την επιτροπή που έχει οριστεί σε κάθε νοσοκομείο.
Γι΄ αυτό η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά θεωρεί ότι έτσι θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα περιστατικά αυτά μέχρι τέλος Ιουλίου, τηρώντας βεβαίως όλες τις διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει συνωστισμός από συγγενείς και συνοδούς.
Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες θεραπευτικές πράξεις.
Στην επιστολή της αναφέρεται ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ».
Έτσι, απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας η Ένωση υποστηρίζει ότι «αν δεν υπάρξει τέτοια ρύθμιση οι χρονίως πάσχοντες κινδυνεύουν άμεσα και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε πολλούς θανάτους από την λεγόμενη ΄λοιπή νοσηρότητα΄. Η επαναφορά νοσοκομείων και τμημάτων σε λειτουργία εξυπηρέτησης της ΄λοιπής νοσηρότητας΄ μπορεί να γίνει με όρους υγειονομικής ασφάλειας (με πραγματοποίηση πολλών τεστ τόσο στους ασθενείς όσο και στο υγειονομικό προσωπικό) εφ’ όσον όπως είπατε υπάρχει διαθέσιμο επαρκές στοκ αντιδραστηρίων. Αν δεν αξιοποιηθούν τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να προχωρήσετε σε πλήρη και άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να εξυπηρετηθούν εντελώς δωρεάν τα χρόνια μη COVID περιστατικά. Γι΄αυτό θα θέλαμε να εισηγηθείτε στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου αυτή την πρότασή μας και ό,τι χρειαστείτε μπορούμε να το συζητήσουμε. Η άμεση επαφή μας με όλους αυτούς τους ασθενείς μάς προέτρεψε σε αυτή την εισήγηση. Άλλωστε με υπευθυνότητα και αξιολογώντας καθημερινά την κατάσταση θα προχωρούμε. Έτσι και οι χρόνιοι πάσχοντες θα καταλάβουν ότι ξεκινούν να βρίσκονται στις προτεραιότητές μας και άμεσα θα αντιμετωπιστούν».
Ας σημειωθεί ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στο Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλο, στην Επιστημονική Επιτροπή υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρα, στους Διοικητές 1ης και 2ης ΥΠΕ και στους Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.