Καθώς οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποχωρούν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , οι αντίπαλοι του σχεδίου παροτρύνουν το Κογκρέσο να μπλοκάρει την κίνηση, επικαλούμενη ανησυχίες ότι η κίνηση θα αποδυναμώσει την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας.
Την Τρίτη (7/7), ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κογκρέσο και τα Ηνωμένα Έθνη για την απόφαση. Ωστόσο, η απόσυρση δεν θα είναι άμεση. Θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου 2021 και θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ χάσει την εκλογή του τον Νοέμβριο ή αλλάξει τη θέση του. Η κίνηση έχει δεχθεί αντιδράσεις από νομοθέτες, καθώς και από ιατρικές και οργανώσεις υπεράσπισης. Οι ξένοι ηγέτες έχουν επίσης επικρίνει το σχέδιο του προέδρου καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να μαίνεται.
Αντιδράσεις για την αποχώρηση
Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πιθανός δημοκρατικός υποψήφιος για πρόεδρος δήλωσε ότι εάν εκλεγούν το Νοέμβριο, θα αντιστρέψει αυτήν την απόφαση.
«Οι Αμερικανοί είναι ασφαλέστεροι όταν η Αμερική ασχολείται με την ενίσχυση της παγκόσμιας υγείας. Την πρώτη μου μέρα ως Πρόεδρος, θα επιστρέψει η χώρα στον ΠΟΥ και θα αποκαταστήσει την ηγετική μας θέση στην παγκόσμια σκηνή» έγραψε ο Μπάιντεν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.
Μια επιστολή που υπεγράφη από περισσότερους από 750 ηγέτες της δημόσιας υγείας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, υπέβαλε αναφορά στο Κογκρέσο για τον αποκλεισμό της απόσυρσης. Η επιστολή, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη STAT , δηλώνει ότι ο πρόεδρος δεν διαθέτει τη νομική εξουσία να αποσυρθεί χωρίς συμμετοχή και έγκριση από το Κογκρέσο λόγω της έγκρισης χρηματοδότησης από το νομοθετικό σώμα.
Οι επιπτώσεις μίας πιθανής αποχώρησης
«Δεν είναι υπερβολική δήλωση να πούμε ότι η απόσυρση πιθανότατα θα κόστιζε ζωές σε Αμερικανούς και ξένους. Μόλις βρεθούν εκτός του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα της ΠΟΥ για την ανταλλαγή κρίσιμων δεδομένων και εμβολίων, επιβραδύνοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην ομαλότητα από το COVID-19 και να προετοιμάσουν και να αντιδράσουν σε μελλοντικές πανδημίες. Ο υπόλοιπος κόσμος κινδυνεύει επίσης. Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος του Προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ, πράγμα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση για τον έλεγχο και τον εντοπισμό επαφών, την οικοδόμηση εργατικού δυναμικού υγείας και την ανάπτυξη εμβολίων θα χαθεί», ανέφεραν οι συγγραφείς της επιστολής.
«Το δεύτερο ή το τρίτο κύμα των περιπτώσεων COVID-19 θα μπορούσαν επανειλημμένα να κατακλύσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγήσουν σε απώλεια περισσότερων ζωών. Όταν τα διεθνή ταξίδια ξαναρχίσουν, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα έρθουν στις ΗΠΑ, απειλώντας τους Αμερικανούς. Πέρα από το COVID-19, ο ΠΟΥ θα έχει λιγότερη ικανότητα να εντοπίζει και να ελέγχει μελλοντικά κρούσματα χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή κινδύνου πανδημίας. Όπως μας έδειξε τόσο το COVID-19, μια μη συντονισμένη αντίδραση σε κινδύνους για την υγεία πέρα από τα σύνορά μας θα επηρεάσει σοβαρά τη ζωή εκείνων που ζουν στις ΗΠΑ».
Το επιχείρημα του Τραμπ
Ο Τραμπ είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν περισσότερο οικονομικά στον οργανισμό. Στην ανακοίνωσή του από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει υποβάλει αναφορά στον ΠΟΥ για "απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", αλλά ο Οργανισμός δεν έχει κάνει κάτι. Τα χρήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μεταφερθούν σε άλλους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, δήλωσε ο πρόεδρος. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μέρος των περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ παρείχαν στην ΠΟΥ κάθε χρόνο.
Είναι άγνωστο πώς η απόσυρση θα επηρεάσει τα τρέχοντα κλινικά προγράμματα που στοχεύουν στο COVID-19. Επίσης, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας να εντοπίζει τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, όπως του κορονοϊού ή άλλων σχετικών, όπως το ξέσπασμα του Έμπολα. Ο Loyce Pace, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, δήλωσε στο CNN ότι ο κόσμος χρειάζεται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
ΠΗΓΗ: biospace