Το 2020 ήταν η χρονιά που υπενθύμισε σε όλους μας ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Η πανδημία του COVID-19 σηματοδότησε μια υγειονομική κρίση που επηρέασε όλους και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε γηροκομεία και λόγω της πανδημίας κινδύνευσαν και επηρεάστηκαν έντονα ψυχολογικά, λόγω του εγκλεισμού και της απομόνωσης από οικεία πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, η ρύπανση του περιβάλλοντος από φαρμακευτικά απόβλητα αυξήθηκε την περίοδο της πανδημίας λόγω της ευρύτερης κατανάλωση αντικαταθλιπτικών ουσιών. Στο GIVMED, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων αλλά και στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των παρατεταμένων κρίσεων που βιώνουμε.
Ξεκινήσαμε το 2016, με όραμα την άμεση πρόσβαση των κοινωνικά ευάλωτων σε φάρμακα και σήμερα έχουμε αναπτύξει μια σειρά προγραμμάτων για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος:
- Αναπτύσσουμε ένα ηλεκτρονικό δίκτυο για την δωρεά φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες.
- Ενημερώνουμε το ευρύ κοινό για την πρόσβαση στο φάρμακο και την δωρεά φαρμάκων.
- Συμβάλλουμε στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την δωρεά φαρμάκων.
- Παρέχουμε εκπαιδεύσεις σε ευπαθείς ομάδες και επαγγελματίες υγείας σε θέματα σχετικά με το φάρμακο.
Το 2020, προσφέραμε πάνω από 80.000 κουτιά φαρμάκων σε 120 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα, τετραπλασιάζοντας τον αντίκτυπο μας σε σχέση με το 2019. Κομβική ήταν η ανακούφιση που προσφέραμε για την αντιμετώπιση του COVID-19 σε 93 κοινωφελείς φορείς και ειδικά σε γηροκομεία, διανέμοντας υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια) συνολικής αξίας περίπου 70.000 ευρώ καθ΄όλη την διάρκεια του έτους. Επίσης, ήμασταν παρόντες σε ανθρωπιστικές κρίσεις που προέκυψαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στον σεισμό της Σάμου, στην πλημμύρα της Καρδίτσας και στη φωτιά στη Μόρια της Λέσβου. Εκτός όμως από τις ενέργειες άμεσης στήριξης, δημοσιεύσαμε δύο έρευνες σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία που ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα κοινωνικά φαρμακεία ειδικά την περίοδο του COVID-19. Στο πλαίσιο της προσπάθειά μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, υλοποιήσαμε τη καμπάνια “Τα σκουπίδια δε χρειάζονται φάρμακα” που απέσπασε σχεδόν 50.000 views, καθώς επίσης δημοσιεύσαμε κείμενο θέσεων για τα οφέλη της δωρεάς φαρμάκων. Ως προς τον τρόπο λειτουργίας μας, καταφέραμε να επεκτείνουμε τις πηγές χρηματοδότησης και να μεγαλώσουμε την ομάδα μας, διατηρώντας ένα υγιές και φιλικό εργασιακό περιβάλλον με ευκαιρίες ενδυνάμωσης.
Το 2021, θα συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση να υπηρετούμε το σκοπό μας και μάλιστα θα επεκτείνουμε τις υπηρεσίες στήριξης, μέσα από την έναρξη δωρεάς προϊόντων υγείας - εκτός από φάρμακα - όπως ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό υλικό και παραφάρμακα, σε ένα μεγαλύτερο εύρος κοινωφελών δομών συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τη λαθεμένη απόρριψη περισσευούμενων φαρμάκων και θα εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες συνηγορίας για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την δωρεά φαρμάκων. Η αλληλεγγύη, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα είναι οι βασικές αξίες με τις οποίες θα πορευτούμε και αυτή την χρονιά για να συμβάλλουμε στην πρόσβαση των πιο κοινωνικά ευάλωτων συνανθρώπων μας στα φάρμακα που χρειάζονται. Ευχαριστούμε τον καθένα από εσάς, υποστηρικτές, συνεργάτες και χρηματοδότες για την στήριξη στο έργο μας.
Εδώ θα βρείτε τον αναλυτικό απολογισμό δράσεων για το 2020.