Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan απαντώντας σε ερωτήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι η δοκιμή εμβολίων για την ασφάλεια και της αποτελεσματικότητα τους, που συνήθως αποτελεί μια διετής διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε μόλις έξι μήνες εν μέσω της πανδημίας. Αυτό θα γίνει, όμως, μόνο αν τα δεδομένα πείσουν τους ρυθμιστικούς φορείς ότι έχουν αρκετές πληροφορίες για να εκδώσουν εγκρίσεις.
«Ενώ η ταχύτητα είναι σημαντική, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο που θα θυσιάσει τα πρότυπα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας που θέτει κάποιος για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει περίπτωση το πρώτο εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχει αποδειχτεί ότι σας προστατεύει πραγματικά και ότι είναι αρκετά ασφαλές για χρήση σε μεγάλους πληθυσμούς».
Συνεργασία ρυθμιστικών αρχών για επιτάχυνση διαδικασίας έγκρισης
Οι ρυθμιστικές αρχές που συνήθως εργάζονται εντός των χωρών τους ή των περιφερειών τους πιθανότατα θα εναρμονίσουν τις προσπάθειες τους για τα πιθανά εμβόλια COVID-19.
Στόχος είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης όταν τα εμβόλια γίνουν διαθεσιμα, δήλωσε η Swaminathan.
Σύψας: «Τότε θα έχουμε το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα»
Για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον.», τόνισε ο κ. Σύψας.
Όπως είπε επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών.
Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα.
Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, επεσήμανε ο κ. Σύψας.
«Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων.»
Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορονοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη είπε ο καθηγητής.
Επίσης, τέλος Δεκεμβρίου και αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορονοϊού.