Ειδικότερα, ο κ. Παπανικολάου, επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη «διάλυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων».
Αυτό τεκμηριώνεται από την επιστολή Ιατρών Επιστημονικών Υπευθύνων σε ΤΕΠ νοσοκομείων όλης της χώρας. Σε αυτή γίνεται λόγο για μία σειρά από επιλογές της κυβέρνησης που οδήγησαν σε δραματική αποδόμηση των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής.
«Για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές COVID-19 και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στην ΜΕΘ. Επομένως, το ΤΕΠ αποτέλεσε την πύλη εισόδου για όλους τους ασθενείς στο σύστημα αντιμετώπισης για την νόσο τους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία αυτών (80%) ήταν το μόνο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας. Καθώς η επιδημία περνούσε σταδιακά επιδεινούμενα κύματα, οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση «ανταλλακτικών», έμψυχων και υλικών, για το προσωρινό μπάλωμα των όποιον κενών στα νοσηλευτικά τμήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή των Ιατρών Επιστημονικών Υπευθύνων σε ΤΕΠ νοσοκομείων όλης της χώρας
Σύμφωνα, μάλιστα με υπολογισμούς των Υπεύθυνων ΤΕΠ, περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των Ελληνικών ΤΕΠ προ πανδημίας έχει μετακινηθεί ή παραιτηθεί μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας.
Στην επιστολή τονίζεται πως η μεθοδευμένη διάλυση των ΤΕΠ και της Επείγουσας Ιατρικής γίνεται ταυτόχρονα με την αποσάθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Η διάλυση των δύο θεμελίων είναι σκόπιμη με στόχο την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση των πάντων πάνω στα ερείπιά του» σχολίασει ο κ. Πανανικολάου.
Τέλος, σύμφωνα με τον Γ.Γ της ΟΕΝΓΕ αποτελεί μία ακόμα μια τεκμηρίωση για τον λόγο που η θνητότητα λόγω της επιδημίας είναι αδικαιολόγητα υψηλή στην χώρα μας.