Επιστήμονες απ’ όλες τις ογκολογικές ειδικότητες, εξετάζουν τις παραμέτρους που αυξάνουν το «όφελος» και μειώνουν το «τίμημα», στο πλαίσιο της θεραπείας του ογκολογικού ασθενή.
Ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και μοριακά στοχευμένα φάρμακα έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ογκολογικών ασθενών. Αυτό το «όφελος», συνοδεύεται από την παράλληλη προσπάθεια των επιστημόνων, ο ασθενής να καταβάλλει το χαμηλότερο «τίμημα», που περιλαμβάνει ήπιες παρενέργειες και υψηλή λειτουργικότητα μετά την αποθεραπεία του.
Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, θα εστιάσει στην αντιπαραβολή «οφέλους» και «τιμήματος» στους όγκους του εγκεφάλου και στις εγκεφαλικές μεταστάσεις, στον καρκίνο του προστάτη και στον γυναικολογικό καρκίνο (ωοθηκών, τραχήλου μήτρας και ενδομητρίου), στον καρκίνο την περίοδο της εγκυμοσύνηςαλλά και στους καρκίνους γαστρεντερικού συστήματος, πνεύμονα, ορθού, στην στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, στον ογκολογικό ασθενή την περίοδο του Covid,στον ρόλο της ανοσοθεραπείας αλλά και στη φροντίδα και καθοδήγηση του ογκολογικού ασθενή ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής προσπάθειας, με την ψυχολογική στήριξη του ίδιου αλλά και του φροντιστή του.
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχηεπισημαίνει: «Η επιστημονική κοινότητα, διαρκώς αναζητά τις παραμέτρους που αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ογκολογικού ασθενή, με παράλληλη όμως μείωσητων παρενεργειών.Πλέον είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στην αποθεραπεία του ογκολογικού ασθενούς αλλά στο να του προσφέρουμε την ειδική φροντίδα που απαιτείται,για μία καθημερινότητα με ποιότητα και λειτουργικότηταμετά την αποθεραπεία του. Οι θεραπευτικές μέθοδοι, λειτουργούν συνεργατικά, ενισχύουν η μία την αποτελεσματικότητα της άλλης, μέσα από μία αλληλεπίδραση. Η εξέλιξη της Ακτινοθεραπείας και η εφαρμογή νέων προηγμένων τεχνικών, έχει συμβάλει στην επιτυχή ακτινοβόληση του καρκινικού όγκου για την εξάλειψή του, με σημαντική μείωση των παρενεργειών».