Πολλές μελέτες έχουν δείξει τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θετικού ρόλου στη διαχείριση του βάρους και των προστατευτικών τους επιδράσεων στον διαβήτη, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα, μάλιστα και με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, πρωτεϊνών, υγιών λιπών, μαγνησίου και βιταμίνης Ε.
Αμύδαλα: 8 οφέλη για την υγεία
1. Προστατεύουν την καρδιά
Τα αμύγδαλα μπορούν να προστατέψουν το καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους. Αρχικά, το μαγνήσιο που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Επιπλέον, η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων καθημερινά μπορεί να συμβάλει στην ήπια μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδά αυτής.
Συγκεκριμένα, μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει πάνω από 6 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης και περίπου 4 g φυτικών ινών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Η φλούδα του αμύγδαλου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες έχουν την ικανότητα να παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε των αμυγδάλων παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην αναστολή της οξείδωσης αυτής.
2. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι γνωστό πως αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και οδηγούν σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν επίσης πως η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως τα αμύγδαλα πιθανώς ενισχύουν σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό και συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους.
Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία του σώματος και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών. Η πρωτεΐνη είναι επίσης ωφέλιμη για την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, επειδή αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό (τα άλλα δύο είναι οι υδατάνθρακες και το λίπος) σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Διαβάστε σχετικά=> Αδυνάτισμα: Διατροφή με το «ρολόι» ή περιορισμός των θερμίδων; Ποια είναι η καλύτερη τακτική
3. Βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης
Η κατανάλωση αμυγδάλων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDL) και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αφαιρεί την χοληστερόλη από τους ιστούς.
Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο κα Jenna Volpe, τα αμύγδαλα εκτός από τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες που περιέχουν, είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε μονοακόρεστα λίπη.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι ένα είδος υγιεινού λίπους και βρίσκονται συνήθως στους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με το MedlinePlus, γεγονός το οποίο αποδεικνύει τα οφέλη που έχει για την καρδιά.
Επίσης, η Volpe αναφέρει πως τα μονοακόρεστα λιπαρά στα αμύγδαλα αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL .
«Η ενσωμάτωση αμυγδάλων πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή μπορεί να είναι αρκετή για να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL)», λέει η επιστήμονας, επισημαίνοντας μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017 στο Journal of Nutrition.
Τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας και των επιπέδων ενέργειας, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Το πολύ λίπος, ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, επειδή το λίπος είναι υψηλό σε θερμίδες.
Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά το 20-35 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας να προέρχεται από υγιή λίπη.
4. Προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από την οξειδωτική βλάβη
Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών (εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), βιταμίνης Ε, μαγγανίου και μαγνησίου. Περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες χαλκού, βιταμίνης Β2 και φωσφόρου.
Σύμφωνα με το USDA, μια χούφτα αμύγδαλα προσφέρει 7,26 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης E, «καθιστώντας πολύ εύκολο για τους λάτρεις των αμυγδάλων να ανταποκριθούν στην καθημερινή τους πρόσληψη βιταμίνης Ε», εξηγεί η Volpe.
Διαβάστε σχετικά=> Το μπαχαρικό με τη γλυκιά γεύση που μειώνει το σάκχαρο και ενεργοποιεί το μεταβολισμό
5. Μειώνουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης
«Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», λέει η Stacey Simon, RDN, που συνεργάζεται με την Top Nutrition Coaching στο Pleasantville της Νέας Υόρκης.
«Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν ρόλο στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL ή της καλής χοληστερόλης» προσθέτει η επιστήμονας.
Η Simon επισημαίνει μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Advances in Nutrition, η οποία δείχνει ότι η κατανάλωση αμυγδάλου στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τη χοληστερόλη LDL, αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη και μειώνει το σωματικό βάρος.
Μία από τις κορυφαίες συμβουλές της Mayo Clinic για τη βελτίωση των αριθμών χοληστερόλης είναι να τρώτε αμύγδαλα ή να τα προσθέτετε στις σαλάτες σας. Η Mayo Clinic υπενθυμίζει επίσης ότι ο περιορισμός των κορεσμένων και τρανς λιπαρών στη διατροφή σας συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης.
Πηγή: everydayhealth