Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που με κόπο χάσαμε; Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (μεταξύ 800-1.200 θερμίδων την ημέρα) ανακτούν μεταξύ 26% και 121% του χαμένου βάρους τους πέντε χρόνια μετά την προσπάθεια.
Στην περίπτωση που η απώλεια βάρους προέρχεται μέσω προγραμμάτων διαχείριση, μετά από περίπου ένα χρόνο οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανακτούν μεταξύ 30-35% του χαμένου βάρους τους.
Ακόμη και άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, αποδεικνύεται ότι ένα χρόνο μετά την διακοπή της αγωγής ανακτούν περίπου τα δύο τρίτα του βάρους που έχασαν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να εξηγήσει την σταδιακή επαναπρόσληψη των κιλών που χάσαμε είναι ότι όταν φτάνουμε στα επιθυμητό μας βάρος, υποχωρεί το κίνητρο που μας ώθησε στις διατροφικές αλλαγές που κάναμε. Έτσι σταδιακά γινόμαστε πιο ελαστικοί στις διατροφικές μας επιλογές, προσέχοντας λιγότερο τις ποσότητες που καταναλώνουμε αλλά και το είδος των τροφών.
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι είναι δύσκολο να μείνουν συνεπείς στην μακροπρόθεσμη τήρηση διατροφικών επιλογών που θέλουν μεγάλη προσπάθεια, όπως παραδείγματος χάριν είναι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων ή ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων.
Επιπλέον η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή “ορμονών πείνας” – και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.
Με ποιο τρόπο λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς;
1. Ευελιξία
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους απαιτεί δια βίου διαχείριση τονίζουν οι γιατροί, επομένως οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί.
Είναι σημαντικό, να μην αισθανόμαστε ενοχικά όταν κάποια μέρα φάμε εκτός προγράμματος. Είναι κάτι που διορθώνεται με προσεκτικότερη διατροφή τις επόμενες μέρες ή με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ώστε να υπερκαλύψουμε τις διατροφικές μας “ατασθαλίες”.
2. Προγραμματείστε "διαλλείματα"
Στην καθημερινότητα υπάρχουν διακοπές, γάμοι, πάρτι... είναι ανέφικτο να προσπαθούμε να τηρούμε απαρέγκλιτα ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο σε περιστάσεις σαν αυτές.
Η λύση δεν είναι βέβαια να κλειστούμε στο σπίτι, αλλά να προσαρμόσουμε την διατροφή μας ώστε να περιλαμβάνει και αυτά τα μικρά διαλλείματα. Προσέχοντας λίγο περισσότερο την εβδομάδα πριν από μια γιορτή, θα μας επιτρέψει να περάσουμε καλά εκείνη την ημέρα χωρίς να μετράμε εμμονικά κάθε θερμίδα που θα πάρουμε.
Και πάντα υπάρχει η εναλλακτική επιλογής των λιγότερο επιβαρυντικών τροφών που θα προσφερθούν ώστε τα διαλείμματα αυτά να μην φορτωθούν με τύψεις.
3. Αναγνώριση της προσπάθειας
Το βάρος μας είναι φυσιολογικό να έχει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ζωή μας. Είναι απαραίτητο να επιβραβεύουμε ηθικά τον εαυτό μας για κάθε βήμα που πετυχαίνει και τον φέρνει πιο κοντά σε ένα υγιές βάρος. Σχετικές έρευνές δείχνουν την σημασία που έχει η καθημερινή εξάσκηση στον τρόπο που μαθαίνουμε να τρεφόμαστε καλύτερα, ανεξάρτητα από την ταχύτητα που αυτό αποτυπώνεται στην ζυγαριά.
4. Η δύναμη της συνήθειας
Η εδραίωση μιας ρουτίνας στην διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους σε ιδανικά για εμάς επίπεδα. Έτσι είναι πιθανότερο να συνεχίσουμε να τρεφόμαστε υγιεινά ακόμα και όταν τυπικά δεν βρισκόμαστε πια σε διατροφή απώλειας βάρους. Σε αυτή την ρουτίνα μπορούν να συμπεριληφθούν και συνήθειες που αυξάνουν την σωματική μας δραστηριότητα με ήπιο τρόπο, όπως μια κοντινή βόλτα μετά το βραδινό φαγητό ή η χρήση σκάλας αντί του ασανσέρ.
5. Άσκηση
Σε μελέτη που έγινε μεταξύ ατόμων που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους που είχαν πετύχει, διαπιστώθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του βάρους. Και είναι λογικό λένε οι ειδικοί, αφού μπορεί να αντισταθμίσει μέρος των θερμίδων που καταναλώνουμε.
Η καλύτερη σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι αυτή που μας αρέσει περισσότερο αφού είναι πιθανότερο να την συνεχίσουμε. Σε κάθε περίπτωση λένε οι επιστήμονες, το ιδανικό είναι η εβδομαδιαία άσκηση να αθροίζεται σε 250 λεπτά ώστε να επηρεάζει θετικά την διατήρηση απώλειας βάρους.
6. Ζυγίζεστε τακτικά
Η αυξομείωση του βάρους κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας κυμαίνεται κατά 1-2 κιλά πάνω κάτω. Αν ζυγιζόμαστε τακτικά (χωρίς να μας γίνει εμμονή, βέβαια) μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του υψηλότερου και του χαμηλότερου μέσου βάρους μας. Αυτό θα βοηθήσει να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στη διατροφή ώστε να αποτρέπουμε εγκαίρως την επαναφορά πολλών κιλών. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι θέτουν εξατομικευμένους στόχους αποφεύγουν αποτελεματικότερα να μην ξαναπάρουν το βάρος που έχασα, προσαρμόζωντας τη διατροφική συμπεριφορά τους όταν είναι απαραίτητο.
7. "Κλειδί" το πρωινό: Ιδίως πλούσιο σε φυτικές ίνες
Αν και τα συνολικά στοιχεία για τη σημασία του πρωινού στη διαχείριση βάρους είναι μικτά, μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 97% των ανθρώπων που διατήρησαν το βάρος τους σε χαμηλά επίπεδα δεν παρέλειπαν το πρωινό γεύμα.
Διαφορετική έρευνα επίσης κατέγραψε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κάθε μέρα πολλά λαχανικά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες –όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και βρώμη– είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την ανάκτηση βάρους. Η κατανάλωση αυτών των τροφών προκαλεί κορεσμό και είναι πιθανότερο να αποτρέψει επεισόδια υπερφαγίας.
Πηγή: The Conversation