Μεταξύ άλλων είναι πολύ σημαντικό ο ψήστης που αποτελεί πάντα και την καρδιά της παρέας να αποφεύγει την υπερθέρμανση των τροφίμων, να παρακολουθεί τη θερμοκρασία, να καθαρίζει τη σχάρα από προηγούμενα ψησίματα και να περιορίζει τη χρήση λίπους και διάφορων σαλτσών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απολαύσουμε το ψήσιμο και το φαγητό και χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα του κρέατος έχει επίσης σημαντική επίδραση στην υγεία μας, οπότε πάντα πρέπει να προτιμάμε τα κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να προσέχουμε όταν ψήνουμε σε κάρβουνο.
- Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας κάρβουνο: Προτιμούμε τ0 φυσικό κάρβουνο, αποφεύγουμε τα κατεργασμένα και κάθε τι που περιέχει χημικά πρόσθετα.
- Προθερμαίνουμετο κάρβουνο: Πριν τοποθετήσουμε τα τρόφιμα στη σχάρα, αφήνουμε το κάρβουνο να θερμανθεί για 20-30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και σταθερό κλίμα μαγειρέματος.
- Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία: Χρησιμοποιούμε σχάρες με μεγάλες και αποσπώμενες μπάρες, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να μην κολλήσουν τα τρόφιμα στην σχάρα και να αποφευχθεί η δημιουργία καπνού.
- Περιορίζουμε τη χρήση λίπους: Το περιττό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε «διαρροή» λίπους στις φλόγες και στη δημιουργία καπνού. Προσπαθούμε να μαγειρεύουμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά.
- Αποφεύγουμε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες: Η επαφή των ψητών με τη φλόγα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών. Μπορούμε πάντα να τοποθετούμε το φαγητό στο κέντρο της σχάρας και να το γυρίζουμε συχνά, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να αποφεύχουμα τις φλόγες.
- Μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος: Όσο μειώνουμε το χρόνο ψησίματος, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων ουσιών. Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα μέχρι να «τρυπάνε» εύκολα με ένα μαχαίρι και όχι μέχρι να «καούν».
- Καθαρίζουμε πολύ σχολαστικά τη σχάρα: Καθαρίζουμε τη σχάρα πριν και μετά το μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα και ένα υγρό καθαριστικό. Η καθαρισμένη σχάρα βοηθά στο να μειωθεί η ποσότητα καρκινογόνων ουσιών που είναι εγκλωβισμένες στην επιφάνεια της σχάρας από προηγούμενα μαγειρέματα.
- Μαγειρεύουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο: Είναι σημαντικό το κάνουμε αυτό ώστε ο καπνός και άλλες εκπομπές από το ψήσιμο να απομακρύνονται από εμάς.
- Παρακολουθούμε τη θερμοκρασία: Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του κάρβουνου και των άλλων πηγών θερμότητας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προσπαθούμε να μαγειρεύουμε στις κατάλληλες θερμοκρασίες, ώστε να αποφεύγουμε την υπερθέρμανση και την απώλεια θρεπτικών συστατικών.
- Μένουμε μακριά από υπερβολές: Ενώ το ψήσιμο σε κάρβουνο είναι μια απόλαυση, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε και να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και άλλων τροφίμων. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος, ειδικά εκείνων που έχουν ψηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες.