Εδώ βέβαια τίθεται και το αμείλικτό ερώτημα; Ποια είναι η πιο υγιεινή αλλά και πιο λαχταριστή επιλογή για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης; Οι διατροφολόγοι απαντούν ξεκάθαρα πως καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος.
Επιπλέον, συμβουλεύουν όσους θα βγουν ή θα μείνουν στο σπίτι για το παραδοσιακό τσίκνισμα να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους συνδυασμούς που θα κάνουν στο τραπέζι τους, γιατί διαφορετικά η αποκριάτικη έξοδος δεν απέχει πολύ από το να μετατρέψει το γνήσιο αυτό ελληνικό τσιμπούσι σε ένα πάρτι συσσώρευσης χοληστερίνης.
Οι σωστές επιλογές
Υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά. Μια λύση είναι να παραγγείλει ή να ψήσει παϊδάκια κοτόπουλου. Έτσι, μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσει λιγότερα λιπαρά. Μία ακόμη λύση είναι να επιλέξει κάποιος μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερο λίπος. Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος.
Οι θερμίδες λένε την αλήθεια: τα 100 γραμμάρια από αρνίσια παϊδάκια ψητά φορτώνουν τον οργανισμό με 350 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λουκάνικου χωριάτικου με πράσο δίνουν 20 θερμίδες επιπλέον. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου, το οποίο έχει 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
Ορεκτικά και κρέας στο τραπέζι
Στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης βέβαια δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο πιατέλες με ποικιλίες κρεατικών. Τα ορεκτικά θα έχουν, και αυτά, τον δικό τους ρόλο. Έτσι, αν καταναλώσουμε με μέτρο τα πρώτα πιάτα, το όφελος -σύμφωνα με τους διατροφολόγους- θα είναι μεγάλο. Αν αυτά τα ορεκτικά περιλαμβάνουν ποσότητες λαχανικών είτε ψητών είτε σε σαλάτα ακόμα καλύτερα. Μια καλή λύση είναι να έχουμε στο πιάτο μας αρκετή ποσότητα λαχανικών προκειμένου να συνδυάσουμε με τα ψητά μας.
Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στις τηγανιτές πατάτες από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά σε τέτοια τραπέζια. Και σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η κατανάλωση με μέτρο καθώς ως γνωστόν τηγανιτές πατάτες και κρέας είναι ένας συνδυασμός που φέρνει τον οργανισμό στα «κόκκινα»!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση του τυριού κάνει τη διαφορά. Ο συνδυασμός τυρί με κρέας δεν συνιστάται, γι' αυτό φάτε μικρότερη ποσότητα ή επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών. Η συμβουλή πάντως που δίνουν οι διατροφολόγοι λίγες ώρες πριν καθίσουμε στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι να μείνουμε όσο το δυνατόν πιστοί στον διατροφικό κανόνα.
Και το αλκοόλ με μέτρο
Το άφθονο κρασί ή και η μπύρα που συνήθως συνοδεύουν τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε σε ένα το πολύ δύο ποτηράκια. Μια ψητή χοιρινή μπριζόλα επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από ό,τι τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες που σημαίνουν επιπλέον αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.