Γίνεται barbecue χωρίς κρέας; Φυσικά και ναι και μάλιστα με εναλλακτικές προτάσεις που ενθουσιάζουν ακόμα και εκείνους που δεν ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή.
Την Τσικνοπέμπτη οι vegan ανάβουν επίσης τις ψησταριές τους από νωρίς, ετοιμάζοντας ένα πλήρες τραπέζι με ψητές νοστιμιές, ακριβώς όπως επιτάσσει η μέρα.
Τα ορεκτικά
Καθώς τα κάρβουνα γίνονται, τα ορεκτικά γεμίζουν το τραπέζι. Η ποικιλία είναι ατελείωτη, εφάμιλλη εκείνης που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε κάθε Τσικνοπέμπτη.
Ποιες θα μπορούσαν να είναι λοιπόν οι vegan λιχουδιές που θα μας ανοίξουν την όρεξη; Εύκολο, και δεν χρειάζεται καν να ανοίξετε βιβλίο με συνταγές.
Τα στικς λαχανικών, όπως καρότα, σέλερι, αγγούρι αλλά και κολοκυθάκι, σε λεπτοκομμένα μπαστουνάκια συνοδεία κάποιας αλοιφής, μπορούν να ανοίξουν τον χορό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης καθώς συνοδεύουν με επιτυχία όλα τα φυτικά αλείμματα που θα σκεφτούμε.
Δοκιμάστε κάποιο ντιπ με βάση το αβοκάντο, με μπαχαρικά της επιλογής σας αλλά και φρέσκο σκόρδο ή χούμους με μπόλικο λεμόνι.
Παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα, όσο πιο σκορδάτη τόσο το καλύτερο, αλλά και φάβα είναι δημοφιλείς φυτοφαγικές επιλογές που ταιριάζουν με τα ψητά που θα ακολουθήσουν.
Η σχάρα επίσης είναι ιδανική για να ετοιμάσουμε ένα γρήγορο μπουγιούρντι, με vegan φέτα, ντομάτα, καυτερή πιπεριά και μπούκοβο.
Μια ποικιλία ελιών, μαζί με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αρωματισμένο με μαχαρικά και βότανα, θα συμπληρώσουν τα ορεκτικά της μέρας.
Και φυσικά φρέσκο ψωμί, ψημένο στα κάρβουνα και σερβιρισμένο με λάδι, λεμόνι, αλάτι και ρίγανη, μια αγαπημένη λιχουδιά και όχι μόνο για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.
Της ώρας
Και αφού ετοιμάστηκαν τα κάρβουνα, ώρα για τα ψητά της ημέρας.
Αν η παρέα θέλει σουβλάκι, κανένα πρόβλημα.
Περάστε στα καλαμάκια κομμάτια λαχανικών όπως πιπεριές, κρεμμύδι, ντοματίνια, κολοκυθάκι και μανιτάρια. Ιδανικά, τα υλικά αυτά μπορούν να έχουν παραμείνει για λίγη ώρα σε μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, σόγια σως, δεντρολίβανο και ρίγανη, σκόνη σκόρδου και πάπρικα.
Δέκα λεπτά στην ψησταριά ή στο γκριλ, αρκούν για να είναι έτοιμα. Σερβίρονται ως έχουν ή ακόμα καλύτερα σε πίτα, φτιάχνοντας ένα νόστιμο τυλιχτό.
Και για όσους ούτε συζητάνε το θέμα σουβλάκι χωρίς τζατζίκι, είμαστε μαζί τους, απλά αντί για το κλασικό γιαούρτι χρησιμοποιείστε στην παρασκευή του μια φυτική εναλλακτική όπως το γιαούρτι σόγιας.
Την θέση τους στην σχάρα διεκδικούν σήμερα και τα μπιφτέκια λαχανικών.
Οι συνταγές είναι ατελείωτες και καλύπτουν όλα τα γούστα.
Χρήσιμη συμβουλή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, είναι ότι η δυνατή πυρά από τα κάρβουνα μπορεί πολύ εύκολα να κάψει τα ντελικάτα αυτά μπιφτέκια.
Το ψήσιμο τους θέλει γρήγορα γυρίσματα και προσοχή ώστε να μην στεγνώσουν.
Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή σε ένα λαχταριστό μπέργκερ με τη συνοδεία φρέσκιας ντομάτας και μαρουλιού.
Τα μανιτάρια πλευρώτους, αποτελούν επίσης μια σίγουρη επιλογή, με εγγυημένη επιτυχία. Η μαστιχωτή τους σάρκα τα καθιστά ιδανικά για ψήσιμο στα κάρβουνα.
Στο εμπόριο υπάρχει μια σειρά επιλογών και για vegan λουκάνικα τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Οι σαλάτες
Διαλέξτε όποιο φρέσκο λαχανικό σας κάνει κέφι. Τολμήστε να το συνδυάσετε με κάποιο φρούτο. Για παράδειγμα καρότο, λάχανο και ξινόμηλο, είναι ένας αναπάντεχα νόστιμος συνδυασμός.
Προσθέστε μυρωδικά, σπόρους αλλά και ξηρούς καρπούς. Ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Έτοιμες οι σαλάτες της ημέρας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να προσφέρετε και μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών με μαγειρεμένα λαχανικά όπως αρακάς ή καλαμπόκι και φυσικά μια ποικιλία βραστών λαχανικών όπως παντζάρια και πατάτες, με φρέσκο κρεμμυδάκι και κάπαρη.
Κανένα γλυκάκι θα φάμε;
Εμείς δεν θα σας χαλάσουμε το χατήρι. Και θα προτείνουμε ένα κλασικό ελληνικό γλυκό όπως το γαλακτομπούρεκο στο οποίο όμως θα έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο φυτικό γάλα.
Αν πάλι δεν έχετε και πολύ κέφι για ζαχαροπλαστική, στα ζαχαροπλαστεία υπάρχουν πλέον άπειρες vegan επιλογές, με εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς γλυκά.