Για πολλά άτομα που γίνονται vegan, μία από τις δύσκολες τροφές που πρέπει να εγκαταλείψουν είναι το τυρί. Ευτυχώς, χάρη στην αυξημένη δημοφιλία του βιγκανισμού, οι κατασκευαστές φαγητών έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μία ποικιλίας vegan τυριών - με κάποια επιτυχία στο αναπαράγουν αυτό που αγαπούν περισσότεροι οι άνθρωποι σχετικά με το τυρί - συμπεριλαμβανομένης της υφής και της γεύσης του. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα vegan τυριά το ίδιο και πολλά έχουν μικρή θρεπτική αξία.
Οι άνθρωποι που αγοράζουν vegan τυρί μπορεί να αναμένουν ότι είναι τόσο θρεπτικό όσο το γαλακτοκομικό τυρί. Αλλά επειδή πολλοί κατασκευαστές επικεντρώνονται στο να κάνουν το τυρί να έχει γεύση, εμφάνιση και ακόμη και να λιώνει σαν γαλακτοκομικό τυρί, αυτό συμβαίνει σπάνια. Τα κύρια συστατικά σε πολλά vegan τυριά είναι το άμυλο και τα φυτικά έλαια - συνήθως λάδι καρύδας ή μερικές φορές φοινικέλαιο.
Το άμυλο και το λάδι μπορεί να δίνουν στα vegan τυριά την υφή τους, αλλά έχουν μικρή διατροφική αξία. Για παράδειγμα, όταν τρώμε άμυλο, αυτό διασπάται στο έντερό μας σε ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, το πολύ άμυλο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Τα φυτικά έλαια στο vegan τυρί είναι ακόμα χειρότερα. Το λάδι καρύδας αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κορεσμένα λίπη. Ορισμένοι τύποι κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αυτό συμβαίνει με το λαυρικό οξύ, τον κύριο τύπο κορεσμένου λίπους στο λάδι καρύδας. Παρά ορισμένους ισχυρισμούς στο διαδίκτυο ότι η καρύδα είναι υγιεινή, το λαυρικό οξύ αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Λόγω των υψηλών επιπέδων λαδιού καρύδας σε ορισμένα vegan τυριά, ακόμη και μια μέτρια μερίδα (30 g) είναι περίπου το ένα τρίτο της συνολικής συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ενός ατόμου για κορεσμένα λιπαρά.
Το φοινικέλαιο, που βρίσκεται σε ορισμένα vegan τυριά, είναι λίγο καλύτερο ως εναλλακτικό συστατικό. Περίπου το ήμισυ του λίπους στο φοινικέλαιο είναι κορεσμένο λίπος – κυρίως ένας τύπος κορεσμένου λίπους που ονομάζεται παλμιτικό οξύ. Όπως το λαυρικό οξύ, αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου . Και παρόλο που ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν «αειφόρο» φοινικέλαιο, είναι αβέβαιο πόσο βιώσιμα είναι στην πραγματικότητα αυτά τα προϊόντα.
Ενώ τα γαλακτοκομικά τυριά είναι επίσης πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η κατανάλωσή τους δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί τα κορεσμένα λίπη στα γαλακτοκομικά τυριά να μην απορροφώνται από τον οργανισμό τόσο όσο αυτά σε άλλα τρόφιμα, όπως το κρέας ή το λάδι καρύδας.
Φτωχότερο διατροφικό περιεχόμενο
Πολλοί άνθρωποι μπορεί επίσης να περιμένουν ότι το vegan τυρί, όπως το γαλακτοκομικό τυρί, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Αλλά τα vegan τυριά που αποτελούνται από φυτικά έλαια και άμυλο έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρωτεΐνη .
Οι ποσότητες και οι τύποι βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν τα vegan τυριά ποικίλλουν επίσης σημαντικά, καθώς εναπόκειται στον κατασκευαστή να τα προσθέσει κατά την παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά τυριά, τα περισσότερα vegan τυριά περιέχουν λίγο ή καθόλου ασβέστιο. Επίσης συχνά τους λείπουν άλλα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τυριά, όπως το ιώδιο, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D.
Ενώ η περιστασιακή φέτα vegan τυρί είναι απίθανο να κάνει κακό, το να βασίζεστε σε αυτό ως υποκατάστατο γαλακτοκομικών θα μπορούσε να έχει κόστος για την υγεία σας. Σε μια κλινική μελέτη, τα άτομα που αντικατέστησαν τα ζωικά γαλακτοκομικά και τα αυγά με εναλλακτικά vegan για 12 εβδομάδες είχαν χειρότερη υγεία των οστών στο τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αυγά με βάση τα ζώα. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες όπως αυτή για να διαπιστωθούν καλύτερα οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία για τους vegans που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά.
Ποια vegan τυρια είναι πιο υγιεινά
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Ορισμένα vegan τυριά μπορεί να είναι πιο υγιεινά από άλλα ανάλογα με τα συστατικά τους - για παράδειγμα, αυτά που χρησιμοποιούν καρύδια κάσιους. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και χαμηλότερα επίπεδα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών από άλλα είδη τυριών vegan. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβά από αυτούς τους άλλους τύπους.
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να θέλει να υιοθετήσει μια βίγκαν διατροφή – μεταξύ άλλων για περιβαλλοντικούς λόγους ή για να βελτιώσει την υγεία του. Όμως, ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να είναι υγιεινές, αυτό ισχύει συνήθως μόνο για άτομα των οποίων η διατροφή είναι υψηλή σε φυσικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους vegan να παρακολουθούν τον αριθμό των υπερεπεξεργασμένων εναλλακτικών τροφών που τρώνε (όπως το vegan τυρί), καθώς αυτές θα μπορούσαν να έχουν πολλές από τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία (όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο) που έχουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για μη vegan.
Αυτό σημαίνει να ελέγχετε προσεκτικά τα περιεχόμενα των vegan προϊόντων τυριού (και άλλων vegan εναλλακτικών) για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των επιβλαβών συστατικών, όπως τα κορεσμένα λίπη, που καταναλώνουν τακτικά οι vegan. Οι βίγκαν θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στη λήψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο και η βιταμίνη D από συμπληρώματα βιταμινών ή ολόκληρα τρόφιμα.
ΠΗΓΗ: theconversation