Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ήδη ότι οι χορτοφαγικού τύπου διατροφικές επιλογές είναι πιο βιώσιμες για το περιβάλλον. Τώρα όμως μπορούν να υπολογίσουν πλέον τον ακριβή αντίκτυπο αλλά και την ποιοτική διαφορά που έχει σε σύγκριση με μια διατροφή με υψηλή ή χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κρέας.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Food, μετά την μελέτη διατροφολογικών δεδομένων 55.000 ανθρώπων, όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή, "παράγουν" μόλις το 30% των διατροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το αντίστοιχο των ατόμων που καταναλώνουν συχνά κρέας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε στοιχεία που αντιπαραβάλουν την διατροφή μας με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την χρήση γης και νερού, την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.
Πώς έγινε η μελέτη
Τα διατροφικά δεδομένα προήλθαν από προηγηθείσα μελέτη για τον καρκίνο και τη διατροφή, για την οποία συγκεντρώνονταν διατροφολογικά στοιχεία 57.000 συμμετεχόντων, για περισσότερα από 20 χρόνια.
Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ο,τιδήποτε έτρωγαν και έπιναν σε διάστημα 12 μηνών και στη συνέχεια ταξινομούνταν σε έξι διαφορετικές ομάδες: vegan, χορτοφάγους, ψαροφάγους και με χαμηλή, μεσαία ή μεγάλη κατανάλωση κρέατος, με βάση τις δικές τους δηλώσεις.
Αυτές οι διατροφικές αναφορές συνδέθηκαν με μια βάση δεδομένων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις 57.000 τροφίμων. Ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες αποτύπωναν την επίδραση που έχει το κάθε τρόφιμο στο περιβάλλον λάμβανε υπόψη τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής του τροφίμου.
Για παράδειγμα, τα καρότα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο στην Ισπανία έχουν διαφορετικό αντίκτυπο από αυτά που καλλιεργούνται σε ένα χωράφι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και δεδομένα τέτοιας λεπτομέρειας, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η λιγότερο βιώσιμη vegan διατροφή εξακολουθεί να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον ακόμα κι αν συγκριθεί με την πιο βιώσιμη αντίστοιχα κρεατοφαγική διατροφή.
Vegans εναντίον “κρεατοφάγων”
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανά μονάδα τροφής που καταναλώνεται, το κρέας και τα γαλακτοκομικά έχουν από τρεις έως και 100 φορές περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι θιασώτες της vegan διατροφής, στον τομέα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιδρούσαν μόλις στο 25% σε σχέση με ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος σε σταθερή βάση.
Αυτό συμβαίνει, εξηγούν οι επιστήμονες, επειδή η παραγωγή κρέατος απαιτεί χρήση περισσότερης γης, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών και άρα λιγότερο άνθρακα. Για τα προϊόντα κρέατος χρησιμοποιούνται πολλά λιπάσματα στις καλλιέργειες ζωοτροφών. Και ας μην ξεχνάμε, λένε οι ειδικοί, ότι οι αγελάδες και τα υπόλοιπα εκτρεφόμενα ζώα εκπέμπουν και απευθείας αέρια.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, συνεχίζουν οι μελετητές. Σε σύγκριση με όσους διατρέφονται πολύ συχνά με προϊόντα κρέατος, οι vegan είχαν αντίστοιχα μόνο το 25% των διατροφικών επιπτώσεων για τη χρήση γης, το 46% για τη χρήση του νερού, το 27% για τη ρύπανση του νερού και το 34% για τη βιοποικιλότητα.
Αξιοσημείωτη διαφορά προς όφελος του περιβάλλοντος καταγράφεται και όταν η κατανάλωση κρέατος είναι μικρότερη, με κέρδος ακόμα και 30% σε σχέση με εκείνους που προτιμούν κρέας καθημερινά. Και αυτό είναι σημαντικό να επισημανθεί λένε οι ερευνητές αφού η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί μια αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή. Ακόμα και μικρές αλλαγές, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.
Η συνολική επίδραση των διατροφικών μας επιλογών
Αυτά τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, καθώς η βιομηχανία τροφίμων εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το 70% της παγκόσμιας χρήσης γλυκού νερού και το 78% της ρύπανσης των γλυκών υδάτων.
Περίπου τα τρία τέταρτα της γης, χωρίς να υπολογίζουμε την επιφάνεια που καλύπτουν οι πάγοι, έχουν επηρεαστεί από την ανθρώπινη χρήση, κυρίως εξαιτίας των γεωργικών καλλιεργειών αλλά και της αποψίλωσης των δασών που κοστίζει δραματικά στην βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.
Στόχος τέτοιων μελετών, λένε οι επιστήμονες, είναι η κατανόηση ότι η βιομηχανία τροφίμων επηρεάζει καταλυτικά τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία, και στροφή σε συχνότερη κατανάλωση χορτοφαγικής προέλευσης τροφίμων μπορεί να μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο.
Πηγή: theconversation.com